ÖZEL HABER: EMRE HALİL ESENKAYA

Yayınlanan yeni kararnameyle Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) daha önce olmayan birçok yetki verildi. Verilen yetkilerle DDK Başkanı devletin kritik bürokratlarından biri konumuna geldi. DDK’nın denetleyebileceği kurumlar arasında yargı organları dışında kalan tüm kamu ve kurum kuruluşları, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları dahil askeri birlikler, meslek odaları, kamu yararına çalışan dernekler, sendikalar, Türkiye’de kurulmuş tüm vakıflar yer alması, özellikle meslek odalarını ve Türkiye Barolar Birliği’ni huzursuz etti. DDK’nın denetleme radarına giren kurum ve kuruluşlar verilen yetkilerin ‘aşırı’ olduğunu düşünüyor.

Seçimlerin tamamlanmasının ardından devlet kurumlarında değişimler yaşanmaya devam ediyor. 15 Temmuz günü yayınlanan yeni kararnameyle Devlet Denetleme Kurulu (DDK), daha önce olmayan birçok yetkiyle donatıldı. Son düzenleme ile Türkiye’de hemen hemen her kurum DDK’nın denetleme radarına girmiş oldu. Bunlardan en çok dikkat çekenleri: Yargı organları dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları dahil askeri birlikler, kamu yararına çalışan 389 dernek, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB), sendikalar, Türkiye’de kurulmuş tüm vakıflar, tüm il ve ilçelerin ticaret ve sanayi odaları.

“DÜZENLEME BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR”

DDK tüm bu kurum ve kuruşları Cumhurbaşkanı adına denetleyebilecek, soruşturma açabilecek. Gerekli gördüğü durumlarda bu kurum ve kuruluşların tepe yöneticilerini görevden uzaklaştırabilecek. Kararnameyle verilen yetkilerin ‘aşırı’ derecede fazla olduğunu söyleyen Manisa Baro Başkanı Av. Ali Arslan, düzenlemenin yasal olmadığını söyledi. TBB için yasaların açık olduğunu aktaran Başkan Arslan: “TBB için düzenlemeler söz konusu. Fakat bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olacak bir şey değil. Çünkü yasalar bu konuda çok açık. Devlet Denetleme Kurulu’nun TBB’yi görevden alabilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. TBB hakkında getirilen düzenleme bizim için yok hükmündedir. Sadece TBB için değil diğer kurumlar için de DDK’nın görevden alma yetkileri kabul edilemez” diye konuştu. Çıkarılan kararnamelerle anayasanın bile değiştirilmeye çalışıldığını dile getiren Başkan Arslan, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu ve bu uygulamadan geri adım atılmasını istedi.

HİYERARŞİ ÖNEMSENMEKSİZİN DENETLEYEBİLECEK

DDK’ya verilen yeni yetkilerle kurum içindeki hiyerarşi ya da rütbe ayrı gözetmeksizin her türlü denetim yapılabilecek. 8 üye ve 1 başkandan oluşan DDK, gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlardan denetim elemanı alabilecek. DDK gerekli gördüğü durumlarda hakim, savcı ve kaymakamları da denetçi olarak alabilecek.

Editör: TE Bilişim