KULA Sağlık Grup Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, bu yıl Ramazan ayında oruç süresinin 18 saate kadar çıkacağına işaret ederek, sahura kalkılmaması halinde sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, Ramazan ayında sağlık bir şekilde oruç tutulabilmesi için uyarılarda bulundu. Ramazan ayında dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde gerekli besin ve sıvı alımının sağlanması gerektiğini söyleyen Dr. Ayyıldız, yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak yeterli sıvı alımı sağlanamazsa vücutta su ve mineral kaybına bağlı sağlık problemlerinin gelişebileceğini söyledi. Sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için mutlaka sahura kalkılmasını belirten Dr. Ayyıldız, "Mutlaka sahurda yemek yenmelidir. Sahur yapmadan oruç tutmak, yatmadan yemek yemek ya da gece kalkıp sadece su tüketerek oruç tutmak, açlık süresini 18-20 saate çıkarmaktadır. Günlük enerji ihtiyacı yeterli miktarda karşılanamadığı takdirde gün içinde kan şekeri düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik, uyku isteği, konsantrasyon azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden sahur menüsünde yeterli ve kaliteli protein kaynağı olarak yumurtayla birlikte peynir, ceviz ve yeşilliklerden oluşan kahvaltıda açık çay veya ayran tüketilebilir. Başka bir alternatif ise çorba, sebze yemeği, kepekli ekmek ve yoğurttan oluşan bir öğün olabilir" dedi. Ayyıldız, iftarın ise iki ana öğün olarak yapılması gerektiğini belirterek, "Önce kahvaltılıklar, kuru meyveler ve çorba ile iftara başlanmalı. Daha sonra az yağlı, haşlama veya fırında yapılmış sebze veya et yemekleri, salata, lif içeriği yüksek bulgur pilavı, kepekli makarna, kepekli ekmek ile ikinci öğünü tüketmek iyi bir seçenek olabilir" diye konuştu.
İftarda, yağlı, kızartma ve kavurma türü besinlerin tercih edilmemesini de tavsiye eden Ayyılıdz, iftarda uzun süreli açlıktan sonra hızlı besin tüketiminin ilerleyen saatlerde mide ve sindirim sorunlarına sebep olabileceğine işaret ederek, bu yüzden iftarda yemeklerin yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Ayyılıdz, iftarda yemek sonrasında tatlı tüketilecekse ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sindirimi kolay güllaç, sütlaç, muhallebi gibi sütlü ve meyveli tatlıların yenilmesini, iftardan sonra ise dinlenmeye geçmek yerine hareket edilmesini, kısa mesafeli yürüyüş yapılmasını önerdi.
Ayyıldız ayrıca, hamileler ve emziren anneler ile şeker, kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığa sahip devamlı ilaç kullanması gerekenlerin ise sağlıkları açısından oruç tutmamaları, konuyu hekimlerine danışmaları gerektiğini söyledi.
Editör: TE Bilişim