Baş­ta üc­ret­li­ler ol­mak üze­re ge­lir ver­gi­si­ne ta­bi tüm ka­zanç sa­hip­le­ri­ne uy­gu­la­nan ver­gi ta­ri­fe di­lim­le­ri 2016 yı­lın­da yi­ne dü­şük oran­lı ar­tı­rıl­dı. Ver­gi ta­ri­fe­le­ri­nin nor­mal­de her yıl ye­ni­den de­ğer­le­me ora­nı ka­dar ar­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Hat­ta hü­kü­me­tin ver­gi ta­ri­fe­le­ri­ni bu ora­nın da üze­rin­de ar­tır­ma yet­ki­si bu­lu­nu­yor. An­cak hü­kü­met, özel­lik­le üc­ret­li­ler üze­rin­den da­ha faz­la ver­gi top­la­ya­bil­mek için ta­ri­fe ar­tı­şı­nı ye­ni­den de­ğer­le­me ora­nı­nın da al­tın­da be­lir­le­me yo­lu­na gi­di­yor.



2016 yı­lı için ye­ni­den de­ğer­le­me ora­nı yüz­de 5.58 ola­rak be­lir­len­me­si­ne rağ­men ver­gi di­li­mi alt sı­nı­rı sa­de­ce yüz­de 5 ar­tı­rıl­dı. Böy­le­ce da­ha faz­la üc­ret­li­nin da­ha er­ken ay­lar­dan iti­ba­ren yüz­de 20 ver­gi öde­me­si­nin önü açıl­mış ol­du.

ŞİR­KET VER­Gİ­Sİ ÖDÜ­YOR­LAR

Mev­cut ta­ri­fe­le­re gö­re yıl­lık brüt ge­li­ri 12 bin 600 li­ra­ya ka­dar olan ge­lir ver­gi­si mü­kel­lef­le­ri yüz­de 15 ver­gi ödü­yor. Ay­lık ge­lir­le­ri top­la­mı bu tu­ta­rı aşan­lar, sı­nı­rı aş­tık­la­rı ay yüz­de 20'lik ver­gi di­li­mi­ne ya­ka­la­nı­yor. Do­la­yı­sıy­la öde­dik­le­ri ver­gi­ler ar­tar­ken, ma­aş­la­rı da oto­ma­tik ola­rak dü­şü­yor. Dev­let me­mur­la­rı, baş­ta ma­kam taz­mi­nat­la­rı ol­mak üze­re bir­çok ge­lir­le­ri ver­gi­ye ve si­-gor­ta­ya ta­bi ol­ma­dı­ğı için di­lim tu­za­ğı­na da­ha geç ya­ka­la­nı­yor. An­cak ka­mu­da­ki söz­leş­me­li per­so­nel­ler­le özel sek­tör­de ça­lı­şan­lar ör­ne­ğin mart ya da ni­san ay­la­rın­da yüz­de 20'lik di­lim­den ver­gi öde­me­ye baş­lı­yor. Tür­ki­ye­'de ha­len yüz­de 20 ver­gi şir­ket­le­rin el­de et­ti­ği ka­zanç­lar için uy­gu­la­nı­yor.

MAA­ŞI AR­TIR­MA­YA­CAK, DÜ­ŞE­CEK

SÖZ­CÜ­'nün yap­tı­ğı he­sap­la­ma­ya gö­re ör­ne­ğin 7'n­ci de­re­ce­de bu­lu­nan ve net 2 bin 840 li­ra ma­aş alan bir dev­let me­mu­ru ha­len yüz­de 15 ver­gi di­li­mi üze­rin­den ay­lık 283 li­ra 1 ku­ruş Ge­lir Ver­gi­si ödü­yor. Ay­lık ver­gi mat­ra­hı 1887 li­ra olan bu me­mur tem­muz ayın­da 12 bin 600 li­ra­lık sı­nı­rı aşa­ca­ğı için yüz­de 20'lik ver­gi di­li­mi­ne ge­çe­cek ve ay­lık öde­ye­ce­ği ver­gi 390 li­ra­ya çı­ka­cak. Bu me­mu­run yı­lın ikin­ci ya­rı­sın­da ala­ca­ğı yüz­de 3 zam­la maa­şı 85 li­ra art­ma­sı ge­re­kir­ken, öde­ye­ce­ği ver­gi 106 li­ra ar­ta­ca­ğı için maa­şı dü­şe­cek. Ay­nı şe­kil­de 4 bin 421 li­ra ma­aş alan bir şu­be mü­dü­rü­nün ha­len 311 li­ra olan ay­lık ver­gi­si ha­zi­ran ayın­da 414 li­ra­ya çı­ka­cak, da­ha zam­mı gör­me­den maa­şı 104 li­ra eri­ye­cek.

Ka­mu-Se­n'­in yap­tı­ğı araş­tır­ma­ya gö­re, 25 yıl­lık bir uz­man dok­tor, ni­san ayın­da 435 li­ra ver­gi öder­ken, bu ra­kam ma­yıs­ta 580 li­ra ola­cak, dok­to­run maa­şı ma­yıs ayın­da 145 li­ra aza­la­cak. 25 yıl­lık öğ­ret­men de ver­gi di­li­mi­ne tem­muz­da ya­ka­la­na­cak, 330 li­ra­lık ver­gi­si 440 li­ra­ya yük­se­le­cek, öğ­ret­me­nin maa­şı 110 li­ra aza­la­cak. Özel sek­tör­de ça­lı­şan ve brüt 3 bin li­ra ma­aş alan bir per­so­nel ma­yıs ayın­da, 4 bin li­ra brüt ma­aş­lı ça­lı­şan ise mart ayın­da yüz­de 20 ver­gi di­li­mi­ne ya­ka­la­na­cak.
Editör: TE Bilişim