Soma'da yaşanan maden faciasını en yakın takip eden isimlerden CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, sorumlulardan Can Gürkan'ın tahliyesine sert tepki gösterdi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, tarihimizin en büyük iş cinayeti olan 301 madencimizin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliyesine karar verdi. “Unutursak yüreğimiz kurusun” denmişti. Bugün artık yüreklerin kuruduğu gündür! diyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel karara sert tepki gösterdi.

MADENCİLER AYNI TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA

Yazılı bir açıklama yapan Özel, "Bugüne kadar neredeyse alınması gereken hiçbir tedbir alınmamıştır. Ne yazık ki yeraltına inen madenciler 5 yıl önce ne kadar tehlikedeyse, bugün de aynı tehlikedeler. Soma’da ve tüm Türkiye’de madenciler hala ölüme iniyorlar." dedi.

Özel açıklamasında "Kazanın yaşandığı şirketin sahibi Can Gürkan, yaşamını yitiren her bir madenci için yalnızca 5 gün cezaevinde kalmıştır. Çek kesip de ödeyemeyenlerin taahhüdü ihlalden 90 gün yattığı yerde ölen her bir can için 5 gün ceza verilmiş olması büyük bir rezalettir!

Alınan kararla Can Gürkan’ın maden işletme yasağı da kaldırılmış, Can Gürkan’a adeta ‘Çık dışarıya geç madenin başına, bildiğin gibi çalıştır, yeni bir facia olursa o zaman düşünürüz’ denilmiştir. Mevzuat aynı mevzuat, maden aynı madendir, alınan hiçbir tedbir yoktur. Yeni facialar için Can Gürkan’ın önü açılmıştır. Bu tahliye kararıyla hepimizin içini yakmış, 301 şehidimizin de kemiklerini sızlatmışlardır!

Editör: TE Bilişim