Manisa’nın kanayan yarası 40 yıllık vahşi depolama sorununu tarihe gömen Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili basında yer alan haberlere ilişkin Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım tarafından açıklama yapıldı. 4 Ekim 2017 tarihinde açılışı yapılan tesisin işletme hakkının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edildiğini ve 14 Temmuz 2016 tarihinden itibaren ‘Manisa Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş.’ tarafından işletilmeye devam edildiğini belirten Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Habere konu edilen Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın idari yaptırım uygulamasına yönelik kararının muhatabı Büyükşehir Belediyemiz değil, tesisi hali hazırda işletmekte olan Manisa Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş.’dir” dedi.

MANİSALILAR RAHAT OLSUN HER ŞEY KONTROL ALTINDA

Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım “Ancak ihale kapsamında işletilen tesisin sağlıklı bir şekilde işletimini teminen idaremiz denetim ve kontrollerini rutin olarak gerçekleştirmekte, gördüğümüz aksaklık ve aykırılıklardan ötürü zaman zaman firmaya idaremizce de idari yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi. Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, arıtma tesisinden çıkan sudan değil, aşırı yağışlardan dolayı arıtma havuzlarından taşan sudan alınan numuneden bu sonucun çıktığını belirtti. Yıldırım, Tesisin 30 Büyükşehir arasında çıkış parametreleri en iyi tesislerden bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Bakanlıktan önce Büyükşehir Belediyemizce de işletmeciye iki adet cezai yaptırım uygulandı. Son resmi yazımızda, arıtma tesisi ile ilgili olarak 15 gün içerisinde herhangi bir revizyon programının tarafımıza sunulmaması halinde sözleşmeyi fesih yoluna gidebileceğimizi dahi ilgili firmaya bildirdik. Şu anda işletmeci tarafından ilgili arıtma tesisinin revizyonuna başlandı” dedi.

“ÇÖP SORUNUNDA GELİNEN NOKTA MUTLULUK VERİCİ”

Manisa’nın geçmiş dönemde 1 milyon 400 bin metrekarelik 74 adet vahşi depolama alanına sahip olduğunu, her gün yangınlar ve kötü kokularla gündeme geldiğini belirten Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Şu an gelinen noktada yağmurların fazla yağmasından dolayı arıtma tesisinden değil, aşırı yağışlardan dolayı arıtma havuzlarından dışarıya taşan sudan alınan numuneden çıkan bir sonuçtur bu. Ancak, 30 Büyükşehir arasında çıkış parametreleri en iyi olan tesislerden bir tanesiyiz. İşletmeci konuyla ilgili arıtma tesisinin revizyonuna başladı. Biz de bunun takipçisiyiz” diye konuştu.

‘ÖLÜM SAÇAN’ BİR TESİS BAKANLIKTAN LİSANS ALAMAZ

İl genelinde vahşi depolama alanlarının Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesinden önce binin üzerinde yangınla karşılaşıldığını hatırlatan Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Şu an bu sayı yüzün altına indi. 74 çöplüğü 4’e düşürdük. Bu 4’ü de tamamen kapatıp vahşi depolama olayını ortadan kaldıracağımız için yangınların yaşanmadığı çevreci bir Manisa’da yaşıyor olacağız. Ben sadece insanlarımızın sağduyulu olmasını, yanlış haberlere inanmamasını istiyorum. ‘Ölüm saçan’ bir tesis asla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alıp faaliyet gösteremez” dedi.

“BAKANLIĞIN CEZASINDAN ÖNCE İKİ TANE YAPTIRIM BİZDE UYGULADIK”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak haftanın 7 günü tesiste olduklarını dile getiren Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “İşletmeciyi sürekli bizde denetliyoruz. Bu revizyonun yapılma kararı bizim denetimimizden sonra alındı.  Bahsedilen ceza daha dün tebliğ edilirken, bizim bu sürece kadar yaptığımız denetimler sonucunda 4’üncü ve 5’inci ayda yazdığımız cezalar da mevcut. Takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Gönül isterdi ki, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı denetim ve kontrollerden Büyükşehir Belediyemizi de bilgilendirmiş olsun. Denetimlerimizi birlikte yürütelim. Ancak bırakın bilgilendirmeyi, kesilen ceza henüz ilgili firmaya dahi tebliğ edilmeden, Büyükşehir olarak bize bildirilmeden bazı yerel basın organları tarafından habere konu ediliyor. Üstelik de haber, ceza Büyükşehir Belediyesi’ne kesilmişçesine kaleme alınıyor. Bu durum ister istemez, kamuoyu nezdinde Büyükşehir Belediyesi aleyhine algı oluşturmak maksadıyla hareket edildiği düşüncesini akla getiriyor. Halkımızın bu tür algı yönlendirmelerine itibar etmeyeceğini umuyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim