YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. 2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak. Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacak. Yeni sınav sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Özel Final Lisesi Müdürü Orhan Ektaş, “Hem öğrencilerimiz, hem de velilerimiz kesinlikle endişe etmesin. Sonuçta müfredat dışında soru sorulmayacak.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

ÜNİVERSİTE SINAVINDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sistemde YGS ve LYS’nin birleştirilmesi planlanıyor. Sınav tek bir günde bitirilecek.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak. Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacak. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

Yeni sınav sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Özel Final Lisesi Müdürü Orhan Ektaş velilerin ve öğrencilerin yeni sistemden çekinmemeleri gerektiğini ifade etti. Ektaş şunları söyledi: “Hem öğrencilerimiz, hem de velilerimiz kesinlikle endişe etmesin. Sonuçta müfredat dışında soru sorulmayacak. Dersini takip eden, çalışan öğrencilerimiz yine sorun yaşmayacak.”

İYİ YANI DA KÖTÜ YANI DA VAR

Sistemin iyi ve kötü yanlarının olduğunu dile getiren Ektaş, “Önce iyi yanlarından bahsedelim. YGS, iki sınav şeklinde yapıldığı için Mart ayında yapılan sınavdan sonra öğrencileri psikolojik olarak toparlamak çok zor oluyordu. Ancak yeni sistemle birlikte böyle bir problemle karşılaşmayacağız. Yeni sistemin en iyi tarafının bu olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

BİR SORU ÇOK ÖNEMLİ

Sistemin olumsuz yönlerinden de bahseden Ektaş, “Öğrencilerimiz yeni sistemle birlikte tek bir alandan sınava girebiliyor. Bu durumun dezavantaj olabileceğini düşünüyorum. Bu şekildeki sınav sistemiyle öğrencilerimizin seçim özgürlüğünün önüne geçildiği düşüncesindeyim. Soru sayısının azaltılması da ikinci dezavantaj. Ancak soru –puan değeri arttı. Yani öğrencinin yapacağı bir soru, onu sıralamada kesin olmamakla birlikte 40 ile 50 bin sıra öne çıkarabilir. Bu durumu iki taraflı değerlendirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Burhan AKDEMİR-özel

Editör: TE Bilişim