Manisalı deneyimli siyasetçi, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den Manisalı bakan yardımcısı atamasını istedi. Üzüm sezonu açılışında konuşan Arınç, konuşmasında ince mesajlar vermekten geri kalmadı.  Arınç, “Manisa bakanına kavuştu, sizin yükünüzü hafifletecek bürokrata ihtiyacınız var. Her şey de ol deyince oluyor maşallah. Öyle bir hükümet dönemindeyiz ki cumhurbaşkanımız akşam atıyor, sabah göreve başlıyor. Siz öğlen istiyorsunuz, akşama doğru kararname çıkıyor. Manisa’nın yetişmiş insanlarından, sizin talimatlarınızı yerine getirecek, sizin hızınıza yetişecek insanlar olsun. Çünkü her gelen bakan, kendi kadrosunu acımasız bir şekilde bakanlıklarda kurdu. Başka birisi gelir, sanki CHP’den iktidarı aldı kendi şehrinin adamlarını getirir. Biz böyle yapmayalım, sizden istediğimiz birkaç kişidir. Hepsi aslan gibi Manisa’yla ilgilenecek pırıl pırıl insanlardır.” dedi.

Manisa Ticaret Borsasında Manisa sultani çekirdeksiz üzümünde yeni sezon açılışı ve geleneksel ilk çekirdeksiz kuru üzüm töreni düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı törene, Manisa’da bulunan deneyimli siyasetçi 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç da katılım gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den önce söz alan Arınç, yaptığı açıklamalarla yine gündemi belirledi. 5 dönem milletvekilliği yaptığını hatırlatan Arınç, toplantıya özellikle katılmak istediğini ifade ederek sözlerine başladı.

“NE PLANLANACAKSA ADIMI MANİSA’DA ATILSIN”

7 yıl boyunca Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunduğu ve bu süre içerisinde Manisa’ya birçok kez tarım bakanlarıyla birlikte geldiğini ifade eden Arınç, “2009’dan 2016’ya kadar başbakan yardımcısı olarak bulundum. Burada Tarım Bakanlığı konusunda zaman zaman beklentilerimiz oldu. Ben tarımı temsil eden büyük bir nüfus çoğunluğunu, ihracatta da önemli yer tutan sektörün temsilcisi olmak durumundayım. Tarım bakanlarıyla Manisa’ya çok geldim. Sadece Manisa’ya verdiğimiz önemi göstermek üzere. Ürün bazlı planlama, havza planlaması, bilmem ne planlaması, hepsi de açıklamalarını Manisa’da yaptı. Ne kadar destek verilecek, neye destek verilecek, bütün bunları yanımıza tarım bakanımızı da alarak geldim. Yeter ki Manisa söz konusu olsun, müjdeler Manisa’dan verilsin, ne planlanacaksa adımı Manisa’da atılsın.” şeklinde konuştu.

“KEDİ BUYSA CİĞER NEREDE? CİĞER BUYSA KEDİ NEREDE?”

Tarımla ilgili bir anısını da aktaran Arınç, yaşadığı bir anıyı söyle anlattı: “Bütün bunları yaptıktan sonra 2013 veya 2014 olması lazım; Bakanlar Kurulu’nda tarım bakanımız bir sunum yaptı. Demek ki bakanlarımız sık sık sunum yapıyorlar, kendileriyle ilgili konularda konuşuyorlar.  İşte şu planlama, şu havza, şu üretim hepsini anlattı. Sonra bakanlar soru sordular. En son da ben hükümet sözcüsüyüm, içerde ne konuşulursa dışarıda uygun bir dille aktaracağım.

Tayyip Bey döndü, ‘Sen ne diyorsun?’ dedi. ‘Benim bir tek sorum var’ dedim: ‘Gittiğimi yerlerde tarımla ilgili şikayetler alıyorum. Çiftçiyi bizzat dinliyorum, evet eline geçen para maşallah iyi olmaya başladı. Kim derdi ki Köprübaşı’nda çilek olacak. Kim derdi ki Osmancalı’da çilek olacak, Yuntdağı’ndaki çiftçimizin cebi para görecek. Oraya göletler yapıldı, biz oraya 40 trilyonluk bir yatırım planlaması yaptık. Ama genelde bir sıkıntı var. Benim sorum şu, o zamanki hesapla 12 milyar, yani 12 katrilyon tarıma destek vermişiz. Bir yılda verilen bu destek, 1yda 1 katrilyon yapar. Sayın Bakanım, 12 katrilyon destek veriyorsak, Nasreddin Hoca’nın fıkrasındaki gibi,  kedi buysa ciğer nerede? Ciğer buysa kedi nerede? Bu kadar destek verdiysek çiftçi neden mutlu değil? Çiftçi mutlu değilse biz bu desteği niye verdik? Yanlış mı verdik acaba? Destek ‘Filan’a verilmesi gerekirken ‘Falan’a mı verildi? Doğrudan üreticiyi düşünmedik mi? mazotta şunu mu yaptık, bunu mu yaptık bunların izah edilmesini istiyorum’ dedim. Bana göre çiftçi için önemli olan bu konu çok da izah edilemedi.”

“BENİ ALIN, MANİSA’YA BAKAN VERİN”

Manisa’dan bir tarım bakanı çıkmasını çok istediğini dile getiren Arınç, “Tayyip Bey’in son zamanları, Ahmet Davutoğlu’nun ilk zamanlarıydı. Dedim ki ‘Efendim bir gelenek var. Benim bildiğim, tarım bakanının Ege’den olması lazım. Ege’den deyince de ben Manisalıyım, Manisa’dan olması lazım. ‘Eh bir düşünelim’ dediler, ‘Düşünün bakalım’ dedim. Düşünün de bu uzun boylu bir iş değil. ‘Ama şu kadar bakan var ve Türkiye’nin dengeleri var’ dediler. ‘Onun da çaresi var’ dedim. ‘Beni alın başbakan yardımcılığından, Manisalı bir tarım bakanı getirin olsun bitsin’ dedim. İkisi de söz vermesine rağmen, o zamanki siyaset konjonktürü gereği bunu gerçekleştiremediler.” diye konuştu.  

PAKDEMİRLİ ANISI HEM GÜLDÜRDÜ, HEM DUYGULANDIRDI

Bülent Arınç, Manisalı tarım bakanının kent için bir şans olduğunu, hele ki bu ismin eski siyasetçi Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olmasının daha da büyük bir şans olduğunu sözlerine ekledi. Arınç şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanımız ilk Tarım ve Orman Bakanı’nı doğru bildiğimiz yönde, büyük bir cesaretle gerçekleştirdi. Rahmetli Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli, bu toprakların evladı Tarım Bakanı oldu. Ekrem Pakdemirli ile kısmen parlamentoda beraber çalıştık. Manisa’ya, Ege’ye ve Türkiye’ye çok büyük hizmetler yaptı.

Sayın Bakan’ın programına baktım, erken saatte başlayan programı çok yoğun. Aklıma Yavuz Donat’ın yazdığı bir yazı geldi. Ekrem Pakdemirli’den ısrarla randevu isterlermiş. ‘Peki’ dermiş, ‘Saat 06.00’da bakanlığa gelin.’ Adam şikayet edermiş, ‘bu kadar da erken olur mu Sayın Bakanım?’ Cevap verirmiş Pakdemirli, ‘Sanki biraz erken oldu evet siz o zaman 07.00’da gelin ama İstanbul’a gelin.’ Böyle randevu verme usulü herhalde sadece onun usulüydü. Rabbim mekanını cennet etsin. Varsa taksiratı affetsin. Onun oğlu da sabah 8’de kolları sıvayıp tarlaya girebiliyor. Allah yardımcınız olsun, başarılar  diliyorum.”

YENİ BAKAN’DAN MANİSALI YARDIMCI ATAMASINI İSTEDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den Manisalı bakan yardımcısı atamasını talep eden Arınç, şöyle konuştu: “Sayın bakanım, size yardımcı lazım. Yardımcıları atamışsınız. Kendilerini tanıyoruz, mutlaka başarılı olacaklardır. Manisa bakanına kavuştu, sizin yükünüzü hafifletecek bürokrata ihtiyacınız var. Her şey de ol deyince oluyor maşallah. Öyle bir hükümet dönemindeyiz ki cumhurbaşkanımız akşam atıyor, sabah göreve başlıyor. Siz öğlen istiyorsunuz, akşama doğru kararname çıkıyor. Manisa’nın yetişmiş insanlarından, sizin talimatlarınızı yerine getirecek, sizin hızınıza yetişecek insanlar olsun. Çünkü her gelen bakan, kendi kadrosunu acımasız bir şekilde bakanlıklarda kurdu. Başka birisi gelir, sanki CHP’den iktidarı aldı kendi şehrinin adamlarını getirir. Biz böyle yapmayalım, sizden istediğimiz birkaç kişidir. Hepsi aslan gibi Manisa’yla ilgilenecek pırıl pırıl insanlardır.”

Editör: TE Bilişim