Osmanlı İmparatorluğu’na en parlak dönemlerini yaşatan, Manisa’da yetişen Fatih Sultan Mehmet’in hayatı dizi filme konu oluyor. Başrollerde ünlü oyuncuların yer alacağı dizinin çekimleri de çok kısa bir süre içerisinde başlayacak. Fakat Manisa’da yetişen Fatih Sultan Mehmet’in hayatını konu alan dizinin çekimleri Manisa’da olmayacak. Böylesine önemli bir projede Manisa’nın yer almaması, kentin tarihi mekanlarının yetersiz mi olduğu sorusunu akıllara getirdi. Tarihi yapıların yeterince değer görmediği Manisa; şehri tanıtacak, önemli bir projeden mahrum kaldı.

Manisa, Osmanlı İmparatorluğu’nun Şehzadeler şehirlerinden birisi. Tarih boyunca payitahta Manisa’dan birçok şehzade yetişirken, en önemlileri ise Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman.

Daha önce Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatan bir dizi ekranlara gelmiş, bu dizide Manisa’ya yer verilmemişti. Şimdilerde ise İstanbul’u fetheden, çağ kapatıp çağ açan ve 30 yıl boyunca Osmanlı tahtında oturan Fatih Sultan Mehmet’in hayatı ekranlara taşınacak.

Dizinin oyuncu kadrosunda Fatih Sultan Mehmet’i canlandıracak olan Kenan İmirzalıoğlu’nun yanı sıra, Metin Akpınar, Altan Erkekli gibi ünlü isimler de yer alacak. Dizinin çekimleri kısa süre içerisinde başlayacak. Çekimler için İstanbul, Bursa ve Kırklareli seçildi.

Ancak böylesine önemli bir proje için, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinin geçtiği Manisa’nın tercih edilmemesi ‘Kaçan balık büyük olur’ yorumlarına neden oldu. Tarihi mekanlarının fazla olmasına rağmen aslına uygun yaşatılamaması, bu tür projeler için fiziki altyapının yeterli olmaması, dizinin yapımcılarının Manisa’yı tercih etmeme sebeplerinden olduğu iddia edildi.

Müzenin bile belli bölümlerinin kapalı olduğu, ancak ‘Şehzadeler Şehri’ diyerek övündüğümüz Manisa, şehri hem kültürel anlamda, hem de tanınırlık anlamında seviye atlatacak bir projeden mahrum kaldı. 

BURHAN AKDEMİR 

Editör: TE Bilişim