MANİSA'DA, kurumsal bir firmanın bayiliğini yapan bir kişi kendisine kesilen yaklaşık 5 milyon liralık cezaya tepki gösterip bayisine ait araçlara siyah çelenk takıp Manisa Vergi Dairesi önüne getirdi.
Manisa'da kurumsal bir firmanın Manisa bayiliğini yapan Nurullah Aksöz, iddiasına göre 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait muhasebe defterlerini ibraz etmediği gerekçesiyle kendisine yaklaşık 5 milyon liralık ceza kesildi. 5 milyon liralık cezanın 4 milyon 200 bin lirası mahkemeye taşınırken 800 bin liralık kesinleşen ceza uzlaşma yoluyla indirime gidildi. Verilen cezalara tepki gösteren Aksöz, firma bayisine ait haklarında yakalama kararı bulunan 4 araca siyah çelenk takarak Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı önüne getirdi. Araçları vergi dairesi önüne park eden Aksöz, e-Devlet'ten çıkarttığı araçlara ait cezaları araçların ön camına yerleştirdi. 18 Mart'ta haciz kararını öğrendiğini söyleyen Aksöz, "Mesir Vergi Dairesi tarafından 18 Mart'ta hem haciz konulması hem de yakalanma çıkarılmasını öğrendim. Benim vergi borcumdan dolayı bu karar alınmış. Aynı zamanda şirketimin bütün banka hesaplarına haciz koyulmuş. Benim hareket kabiliyetim daraltıldı. Çeklerim kaşe yedi. Ticaretim sarsıldı. İnsan içine çıkacak yüzüm yok" dedi.
Vergi cezalarının kesilmesine ilişkin açıklama yapan Aksöz, "Benden 2014 yılının Aralık ayında defterlerim istendi. Ben defterlerimin zayi olduğunu öğrendim. İlgili müfettişe görüşerek ona ilgili mercilere giderek ne gerekiyorsa yapayım iyi niyetimden dolayı. Dijital verilerim muhasebecim tarafından müfettiş yardımcısının mail adresine gönderildi. Bana 140 bin lira ceza netleştirildi. Netleştirildikten sonra tarafıma 3 milyon 899 bin 817 lira 33 kuruşluk bir dosya geldi. Uzlaşmam, 3 katı ceza hepsi 5 milyon lirayı buldu. Ben bu parayı ne bir yerde gördüm, ne de kazandım. Böyle bir para ödenmez. Kimse ödeyemez. Elimde 10'dan fazla dosya var. Onlar avukatım duruyor. Mahkemeye intikal etti. Dosyalarımız şu an yargı sürecinde. Yargı neye karar verirse ona sözüm yok. Hepsi 5 milyon liraya yakın bir ceza. 5 milyon liralık dosyanın yaklaşık 4 milyon lirası mahkemede. 800 bin lirası ceza olarak kesildi. 804 bin lira da 204 bin liraya indirildi" diye konuştu.

ARAÇLARINI POLİSE İHBAR ETTİ
Araçlarını çalışan personelin kullandığını anlatan Aksöz, "Bu araçları benim personelim kullanıyor. İlçelere gidiyor. Yolda illaki polis çevirmesi olacak. Ben de böyle şeyleri sevmediğim için bu araçların benden zorla alınacağına kendim getireyim teslim edeyim dedim. Kendimi de ihbar edeceğim. Polis gelsin, 4 aracımın yakalama kağıtları da var" dedi. Defterlerini bulamadığını anlatan Aksöz, "Defterlerim kayıp olduğundan dolayı bulamadım. Bunda art niyet yoktur. Zaten Mesir Vergi Dairesi Denetim Başkanlığının istediği an benim verilerime ulaşması mümkün" dedi.
Aksöz ardından trafik polislerini arayarak araçlarını ihbar etti. Araçlarının plakalarını polise bildiren Aksöz, araçlarının Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı önünden alınmasını istedi.

VERGİ DAİRESİNDEN AÇIKLAMA
Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Mükellefimiz, nasıl ki kapının önünde demokratik eylem yapıyorsa onun hukuksal hakkıdır. Vergi Dairesi Başkanı olarak orada vergiyle ilgili gerek bakanlığımızın uyguladığı muhakkak yapılan her işlemin arkasında hukuki bir alt yapı vardır. Hukuksuz hiç bir işlem yapılmaz. Usulsüz ceza kesildi, usulsüz işlem yapıldı gibi söylentiler bu anlamda çok doğru ifadeler değil. Bu mükellefimiz ile ilgili bildiğim kadarıyla yapılan vergi incelemesinden dolayı rapor yazılmış. Bu rapor bizim için talimat mahiyetindedir. Bu raporun gereği yerine getirilmek durumundadır. Bu raporu bizim görmezden gelmemiz mümkün değil. O açıdan dikkate almamız lazım. Ancak mükellefe de tanınan hukuki hak vardır. Rapora dayalı olarak uzlaşma talep edilebilir. Yargıya gidilebilir. Bu haklarını kullandığı takdirde verilen karara göre idare hareket etmek durumunda. Bunun dışında idare açısından kamu alacağı da varsa o alacağını da gerek 6182 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde gerekse diğer vergi mevzuatı çerçevesinde o borcu mükelleflerimizle ilgili kanunun tanıdığı haklar çerçevesinde takibatını yapıyoruz."

Editör: TE Bilişim