EREN EKİNCİ
ÇALIŞMA
Bakanlığı'nın yayımladığı yeni tebliğe göre çeşitli mesleklerde çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirildi. Belgesiz işçi çalıştırana 500 TL ceza kesilecek. Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yüksel Uçar, 12 ay içerisinde belge almayıp Kanun hükümlerine aykırı davranan işverenlere her bir çalışan için 500 TL İdari Para Cezası kesileceğini belirterek, daha fazla bilgi almak isteyen İşverenlerin Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne gelerek bilgi alabileceklerini söyledi.
KİMLER MUAF OLACAK?
Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı yeni tebliğe göre çeşitli mesleklerde çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirildi. Buna göre sayılan meslek alanlarında belgesiz veya diplomasız işçi çalıştırılamayacak, aksi halde işverenlere her işçi başına 500 lira ceza kesilecek. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betoncu ve seramik döşemecisi olarak bile çalışamayacak. Yeni şarttan sadece bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında diploma sahibi olanlar muaf tutulacak.
YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN KİŞİLER ÇALIŞTIRILAMAZLAR
Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yüksel Uçar' belge zorunluluğundan bahsederek, "Belge zorunluluğundan bahsedebilmesi için, öncelikle MYK tarafından ilgili mesleğin ulusal yeterliliğinin yayımlanmış olması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerde bu mesleğe yer verilmiş olması gerekmektedir. Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almış olması gerekmektedir. 12 aydan sonra bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamazlar. Bakanlıkça 25/05/2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan birinci tebliğde yer alan 40 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmesi beklenmektedir" diye konuştu.
BELGEYİ NEREDEN ALABİLİRİZ?
Uçar, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin nereden elde edinebileceği konusunda bilgiler verdi. Uçar sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bireylerin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar. MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına www.myk.gov.tr/ybk adresinden ulaşılabilinir."
Editör: TE Bilişim