Haber: Burhan Akdemir

Manisa’ya Perşembe gününden cumartesi gününe kadar yağan yağmurlar sonucu metrekareye 203 kilogram yağış düştü. Özellikle kenar mahallelerde yaşanan sıkıntıları Büyükşehir Belediyesi’ne bağlayan algı operasyoncuları Büyükşehir ve MASKİ’yi topa tutarken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, canlı yayında yaşanan sorunların iç yüzünü anlattı. Başkan Ergün, Manisa ve ilçe merkezlerinde sorun yaşanmadığına vurgu yaparak kenar mahallelerdeki sel baskınlarının temelinde çarpık kentleşme ve DSİ’nin sulama kanallarından kaynaklı olumsuzluklar yaşandığını dile getirdi. Başkan Ergün, siyasilere ve meclis üyelerine çağrıda bulunarak imar planının bir an önce devreye sokulması gerektiğine işaret etti.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi Web TV’ye konuk oldu. Başkan Ergün, yaşanan afeti, alınan önlemleri ve bundan sonraki süreçte yapılması gerekenleri anlattı.

“BÜYÜK BİR SORUN YAŞANMADIYSA BUNUN SEBEBİ YAPILAN HİZMETLERDİR”

Manisa’nın büyük bir afet yaşadığına dikkat çeken Başkan Ergün, “Manisa büyük bir sel afeti yaşadı. Sonuçta güzel bir nokta, şehir ve ilçe merkezlerimizde çok büyük bir sıkıntının yaşanmamış olması. Bu bugüne kadar yapılan hizmetlerin karşılığıdır. Gelmiş, geçmiş olsun. İlk günden itibaren ilgili ekiplerimiz ve araçlarımızla sahadaydık. İlk gün bu kadar yağış beklenmiyordu. Daha çok ikinci günden sonra çoğalmaya başladı. 3’üncü gün zirveye çıktı.” dedi.

“EKİPLERİMİZ SÜREKLİ SAHADAYDI”

Son dönemdeki mevsimsel değişikliklere dikkat çeken Başkan Ergün, “Son yıllarda iklimsel değişikliklerin getirdiği sıkıntıları yaşadık. Bölge bölge bu sıkıntılar yaşanıyor. Bu tür afetlerden Allah ülkemizi korusun. Biz sahaya çıktığımızda gecekondu bölgeleri diye tabir ettiğimiz yerlerde 5-10 hayvan telef oldu. Onun dışında hiç can kaybı olmadı. İlk gün Sayın Valimiz başkanlığında kriz merkezi kuruldu. Bizim de daire başkanlarımız bu kriz merkezindeydi. Sadece Merkez değil Akhisar’da, Saruhanlı’da Turgutlu’da da taşkınlar olduğu için acil müdahaleler yapılmaya çalışıldı. Bütün ekipler tam bir şekilde teyakkuz halinde sahadaydı. 3 gün aralıksız bir şekilde çalışmalarını yürüttüler.” diye konuştu.

“DERELER SULAMA KANALINA BAĞLI, KANALLAR YETERSİZ”

Yağışların başladığı andan itibaren kurulan WhatsApp grubuna resimlerin ve videoların geldiğini, anbean durumu takip ettiğini ifade eden Başkan Ergün, “Yağışlar başladıktan sonraki ikinci günde Kömürcüler sitesinin orada bir göllenme başladı. Bunun da sebebi Turgut Özal mahallesinin içinden geçen Turgutlu yönünden gelen sulama kanalı. Oradan başladı ilk sıkıntı. Sulama kanalı alt mahallelere devam ediyor. Ancak mevcut kapasite yeterli gelmediği için toprağı yararak Kömürcüler Sitesine doğru akıntı başladı. Biz patlak veren yerlere anında müdahil olduk. Sonuçta işin ilk boyutu buradan başladı. DSİ’ye ait olan sulama kanalının Nurlupınar tarafında Kırtık Deresi dediğimiz deremiz var. Kırtık Deresi’nin suları da DSİ’nin kanalına verilmiş zamanında. Nif çayına gitmesi gereken hat DSİ’nin hattına verilmiş. Oradan devam eden süreç Nurlupınar’da da taşkınlara sebebiyet verdi.” şeklinde konuştu.

“EVLERDE KOT FARKI VAR”

Mevcut planlamaların çok iyi yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Ergün, planlama yapılmaması durumunda bu gibi sıkıntıların yaşandığını söyledi. Başkan Ergün şöyle devam etti: “Bunların hepsi bugün ya da yarın planlanarak yapılabilecek işler değil. Kurumlar arasındaki mevcut planlamalar çok iyi yapılmalı. Bütün Spil Dağı’nda çeşitli dereler kanalıyla, eriyen kar suları da dahil olmak üzere ne şekilde yağışların geldiği ortada. Bu yağışlar da bazı mahallelerde sorunlar yaratıyor. Yaşanan sorunlar, alt kotu düşük derelerin en az 1,5-2 metre aşağısında yapılan evlerin sonucu.

“ELEŞTİRİ OLABİLİR, HAKARET OLMAMALI”

Afetin Allah’tan geldiğine dikkat çeken Başkan Ergün, “Allah’tan gelene yapacağımız bir şey yok. Görüyorum ki taşkınların sebebinin Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Cengiz Ergün olarak ben ilan edilen mesajları da okuduk. Herkesin görüşü vardır ve saygı duyarız. Ama hakaret noktasına giderse üzülürüz. Yatırımları yapmasaydık Manisa’nın hali ne olurdu bunun da bilinmesini istiyorum.”

“KOLEKTÖR HATTI MAHALLELERİ KORUDU”

Yapılan çalışmaları anlatan Başkan Ergün, şunları dile getirdi: “Manisa Belediyesi döneminde başladığımız ve MASKİ döneminde başladığımız işleri satır başı olarak saymak istiyorum. Doğu kolektör hattı dediğimiz hattımız var. 2.5 kilometre uzunluğunda, 160 santim yüksekliğindeki hattın temizliği yapıldı. Bu hattın içi 30-40 senedir yüzde 90’ı içi tıkanmış durumdaydı. Daha önceden çok az yağmurlarda dahi geriye taşma ve tepme olayları meydana geliyordu. Nurtlupınar’ın altlarından bahsediyorum. Izgaralardan ne varsa kolektör hattına dolmuş. Aşağı yukarı bir yıldır bu hattı temizlemek için uğraşıyoruz. Manisa Belediyesi döneminde 3 kilometrelik 800’lük hat döşedik. Adnan Menderes, Ahmet Bedevi, Nurlupınar’ın altında. Ayrı bir hat yaptık. Mevcut yeni garajın orada doğu kolektörüne bağladık. Çok hızlı bir şekilde döşedik. İki hattın yapılmış olması o bölgede sıkıntıların

SPİL MAHALLESİ’NDE YAŞANANLAR…

Taşkından en çok zarar gören mahallelerin başında gelen Spil Mahallesi’yle ilgili de konuşan Başkan Ergün, “Spil mahallesinde, yukarıdan gelen derelerin sulama kanalını doldurmasıyla mahalle sular altında kaldı. Fevzi Çakmak da aynı şekilde oldu. Buranın bir imarı olsaydı, ona göre düzenleme yapılırdı. Bunlar 30-40 sene önce yapılan. Plansız, oy almak amacıyla görülmeyen mahallelerimiz.  2.5 sene yapılan hizmetin sonucu geçen imar planlarını seçime bir ay kala iptal etti bu meclis.” dedi.

“HATLARIMIZI YOL GEÇİRME BAHANESİYLE KAPATTILAR”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde, Mimar Sinan Bulvarı’nda yaşana su birikmesini de açıklayan Başkan Ergün, “Hastane yapılırken mevcut rektörümüzün talepleri doğrultusunda yatırım yaptık. Dağdan gelen suların hastanenin tabanından çıkma noktasında olduğu süreçte ciddi yatırımlar yaptık. Orada iki tane hat var. Ne acıdır ki su deposunun yanından bir yol açılıyor. O açılan yolun üzerindeki kanalı kapatmışlar. Bizim mevcut döşediğimiz hattın içi de doluyor ve tıkanıyor. Üniversitenin içinden çıkıyor. Oradan çıkan yağmur suları da ana caddeye gidiyor. Sıkıntının sebebi bu.”  ifadelerini kullandı.

“ŞOV PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Mağdur olan insanların olduğunu ve serensizlerinin normal olduğunu dile getiren Başkan Ergün şöyle dedi: “Mağdur olan inşalarımız var. Haklılar. Eşyaları batıyor, dolabı gidiyor. Tabi ki sihirbaz değiliz ama bir şeyleri yapmak için bir şeyleri planlayarak gitmek lazım. Herkes bir şeyler söyleyecek. Biz şov yağma peşinde olmadık. Benim gezdiğim bütün bölgelerin hepsi krizin noktaları.

“2019-2020 PLANLAMA YILI OLACAK”

İmar konusunu gündeme getiren ve planın şart olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, konuyla ilgili şöyle dedi: “Yeni imar planı şart. Yeni planlar yapılmadan, su kanallarının deplaseleri yapılmadan, yeni yolların geniş caddelerin altyapıları yapılmadan bu sıkıntı bitmez. Allah beterinden korusun. Önlemi alabildiğimiz kadar almaya çalışıyoruz ama kökünden çözmek ancak imarla mümkün. Tarım Bakanlığından iznin verilmesi lazım. Son çevre yoluna kadar olan planlamanın içerisinde yer alan zeytinliklerin plan dışında bırakılmasının incelemesini yapıyor bakanlık. 2019 ve 2020 planlama ile geçecek. O mahallelerdeki dönüşüme istinaden yeni oluşacak olan mahallerinin altyapıları yeniden yapılması söz konusu olacak. İşte bütün bunlar için imar planı gerekiyor.

El birliği ile, bütün vekiller, siyasi partilerimizle ortaklaşa  Manisa için önünün açılması lazım. Yeni yapılaşmaların çok daha sağlıklı yapılması lazım. 5 sene geçti, kim kaybetti? Manisa kaybetti. Süre geçti. Keşke 2014’te bütün planlar bitmiş olsaydı da ortaklaşa bu hizmeti Manisa’ya yapmış olsaydık. İnşallah bu dönem kesin olması lazım. Eğer olmazsa gelişim noktasında Manisa aynı kalır. Bütün meclis üyelerinden ve siyasi partilerden destek talep ediyorum. Çünkü sebebi buralara geliyor. Planı yapamazsanız bu şekilde oluyor. 100 bin nüfustan 400 bin nüfusa ulaşan Manisa’dan bahsediyoruz. Aynı kaldırımlar duruyor, aynı yeşil alanlar duruyor. Bir adım ilerleyememişiz. Bunun aşılması gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim