Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalmasının yolunun ve cehaletle savaşın iyi eğitilmiş, donanımlı ve bilgili kadınlardan geçtiğini vurgulayan Başkan Ergün, kadına yönelik yaşanan şiddet olaylarının da son bulmasını temenni etti.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin yıldönümü (5 Aralık 1934) dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Cumhuriyetin ilanından sonra Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet devrimlerini ve inkılaplarını bir bir hayata geçirdi. Laiklik, yeni Türk alfabesinin kabulü, saltanatın kaldırılması, halkın kendi kendini yöneteceği yönetim şekli gibi çok sayıda devrimlere imza atan Büyük Önder, Kurtuluş Savaşımızda destan yazan kahraman Türk kadınını da unutmayarak, birçok dünya ve Avrupa ülkesinden çok çok önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdı. Kadınlarımıza Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Cumhuriyet Devrimleri’nden bir tanesidir” dedi.

“KADINLAR MANEN VE MADDEN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİMİZDİR”

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile kadınlara önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındığını, son olarak milletvekili seçme ve seçilme haklarının 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındığını hatırlatan Başkan Ergün, “Bunun ardından ilk olarak 20 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girmiş oldu. İleri görüşlüğü ve çağdaşlığıyla önemli bir deha olan Büyük Önderin kadınlarımıza tanıdığı bu önemli hakka, tüm kadınlarımız sahip çıkmalıdır. Şunu iyi bilmeliyiz ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalması, cehalet ve karanlığa karşı savaşmanın en etkili yolu iyi eğitilmiş, bilgili ve donanımlı kadınlardan geçer. Bu vesileyle manen ve madden bizlerin en önemli değeri olan kadınlarımıza yönelik şiddet olaylarının da son bulmasını temenni ediyorum. Büyük Önderimizin de dediği gibi, “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.” Bu güzel sözün ışığında tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkı yıldönümlerini kutluyor, aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler geçirmelerini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim