Baston sayesinde görme engelliler herhangi bir engel karşısında bir-bir buçuk metre öncesinden uyarı alacak, telefonlarını açabilecek. 

  Manisa’da Beyaz Baston Günü, düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Manisa Altı Nokta Körler Derneği üyeleri ve protokol üyeleri Cumhuriyet Meydanı'ndan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Egemenlik Meydanı'na kadar birlikte yürüyerek empati yaptı. Gözlerini kurdele ile bağlayan protokol üyeleri görme engellilerin neler yaşadığına yakından tanıklık ettiklerini belirtti.

  Yürüyüş öncesi Cumhuriyet Meydanı'nda bir açıklama yapan Yunusemre Muhtarlar Derneği Başkanı ve Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Pehlivan’ın eşi Bedriye Pehlivan, “Manisa’da bu yıl 3’üncü kez artık geleneksel hale getirdiğimiz beyaz bastonlarımızı alacağız, görenlerin gözlerini bağlayacağız ve onlardan empati kurmalarını isteyeceğiz. Körlerimizin özellikle gelişen Manisa’nın içinde yaşamları hakkında daha güzel bilgiler edineceğiz ve şehrin mimarisinde, imarında söz sahibi olanlar görme engelliler ve diğer engellilerin yaşadıkları sıkıntıları bire bir anlayacaklar diye ümit ediyorum” dedi.

  Altı Nokta Körler Derneği Manisa Şube Başkanı Hüseyin Pehlivan ise vatandaşlara seslenerek, “Bizleri, tüm engellileri, yollarda, kaldırımlarda engelsiz bir şekilde yürüyebilmemiz için bıraktıkları ufacık bir parça eşyanın bile bizim hayatımızın ilerlemesine engel oluyor. O yüzden gereksiz eşyaları yol kenarlarına, araçlarını engelli rampalarına park etmesinler ve bizler bağımsız olarak sokaklarda dolaşabilelim” diye konuştu.

  GÖZLERİNİ BAĞLAYIP BEYAZ BASTONLA YÜRÜDÜLER

  Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan protokol üyeleri gözlerini beyaz kurdele ile bağlayarak görme engellilerle birlikte beyaz bastonları kullanarak yaklaşık 500 metre yürüyerek empati kurmaya çalıştı. Yol boyunca Dernek Başkanı Hüseyin Pehlivan Vestel tarafından geliştirme aşamasında olan WeWalk Akıllı Bastonun prototipini de test etti. Bütün yolu gözleri kapalı olarak yürüyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, “Görme engelli kardeşlerimizin işinin ne kadar zor olduğunu Cumhuriyet Meydanı'ndan buraya gelene kadar farkına vardık. Görme engelliler için yaşamı kolaylaştırmak lazım. O yüzden bugün bu farkındalık oluşturmak için biz de gözlerimizi kapayarak bastonlarla buraya kadar geldik. Büyükşehir Belediyesi olarak görme engelli kardeşlerimizin hayatlarını şehir içerisinde nasıl yaşanabilir hale getirecekse başkanımızın da talimatları var getireceğiz inşallah. Görme engelli kardeşlerimize bu mevcut beyaz bastonları Büyükşehir Belediyesi olarak veriyoruz. Her yıl aynı şekilde yine bu yardımlarımızı yapıyoruz. Sürekli iletişim içerisindeyiz. Hayatlarını yaşanabilir hale getiririz. Ama gerçekten zormuş. Şurada yürüdüğümüz 500 metre. Bize bu konuda hayatın zorluğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

  AKILLI BASTON TEST EDİLDİ

  Etkinliğe 20 personeli ile birlikte katılan Vestel Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şahingöz ise Boğaziçi Üniversitesinde görme engelli bir öğrenci tarafından tasarlanan ve Vestel tarafından AR-GE çalışmaları devam eden WeWalk Akıllı Baston hakkında açıklamalarda bulundu. Etkinliğe Akıllı Bastonun prototipini getirerek test ettiklerini kaydeden Şahingöz şunları dile getirdi:

  “Bu bastonumuzu burada ilk defa denemiş olduk. Bastonumuzun özelliği şöyle; telefondan mesafeyi ayarlayabiliyorsunuz bluetooth bağlantısıyla bağlanıyor. 1 metre veya bir buçuk metre olarak ayarlandığı zaman bu bastonlar 45 derecelik bir eğimle tutuluyor. Bel ve üst bölgesindeki engelleri titreşimle iletiyor. Titreşim alındığı zaman tehlikenin farkına varılarak daha dikkatli davranılıyor veya yön değiştirilerek engelin olmadığı tarafa yönlenebiliyorsunuz. Ayrıca bununla telefonları cevaplayabiliyorsunuz. Telefon geldiğinde titriyor. Bluetooth kulaklık ile buradan telefona cevap verebiliyorsunuz. Bunun üzerinde bir tane touchpad olacak. Yani elimizle telefonu kontrol edebileceğimiz bir kısım olacak. O kısımlar henüz geliştirme aşamasında. Bu şekilde görme engelliler yolunu bulabilecek.”

  Etkinliğe Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mümtaz Kahya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, daire müdürleri, görme engelli vatandaşlar katıldı.

  Etkinlik Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiren pilav hayrı ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim