Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen, 6 ay içerisinde merkeze gelen çağrıların yüzde 86'sının asılsız olduğunu dile getirerek, özellikle ebeveynlere çeşitli uyarılarda bulundu.

Kentte Nisan ayından bu yana faaliyette olan 112 Acil Çağrı Merkezi, 118 personeliyle vatandaşlara yardım eli uzatıyor.

TÜM ACİL NUMARALARI TEK ÇATI ALTINDA

AFAD İl Müdürü ve Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen, merkezin işleyiş sistemini anlatarak, "112 Çağrı Merkezi, Türkiye genelinde Avrupa Birliği projesi kapsamında uygulanıyor. Dünya genelinde de uygulanan, hızlı sonuç alınan, acil çağrı numaralarının tek bir merkezde toplanmasını sağlayan bir yapı. Manisa'da da bu amaçla 112 Acil Çağrı Merkezi oluşturuldu. 4 Nisan 2016 itibariyle sistem devreye alındı. Manisa'da acil çağrıların tek bir merkezde toplanması sürecini 4 Nisan'da İtfaiye ile başlattık. Şu an İtfaiye'nin merkez dahil 6 ilçesi bu sistemin içerisinde. Daha sonra 16 Mayıs'ta Sağlık Müdürlüğü'nü bünyemize aldık. 23 Eylül'de de AFAD devreye alındı. Geriye yalnızca Orman Müdürlüğü, Emniyet ve Jandarma devreye alınacak. Bunlar da aşama aşama ilerleyecek süreçler." dedi.

DAHA FAZLA İNSANA DAHA HIZLI YARDIM

112 merkezi sayesinde asılsız ihbarların elendiği ve bu nedenle zor durumda kalan kişilere çok daha hızlı destek verildiğini söyleyen Müdür Vekili Bekir Şen, "6 tane kurumun 3'er numaralı olan acil çağrılarının tek bir hale dönüşmesi. 112'yi aradığınız zaman karşınıza direkt Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi çıkar. İlk karşılayan çağrı alıcılar oluyor. Çağrı alıcılar arayan kişinin sorununu ve adresini tespit ediyor, ardından vakanın bağlı olduğu kurumlara yönlendirme sağlıyor. 112 sayesinde ekipler asılsız çağrılarla ilgilenmiyor. Çağrı alıcılar, asılsız çağrıları eliyor, esas çağrıları kurumlara iletiyor. Dolayısıyla burada kurumlar tek bir işle uğraşıyor ve daha çok insana daha çabuk ulaşıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi ayrıca kurumlar arasındaki köprüyü sağlamlaştırıyor. Örneğin bir yangın vakasıyla karşılaşıldığı zaman vatandaşımız hem İtfaiye, hem sağlık ekipleri hem de Emniyeti aramıyor. Yalnızca 112'yi tuşluyor." diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ASILSIZ ÇAĞRILAR

112 Acil Çağrı Merkezi'nde yaşanan en büyük sorunun asılsız ihbarlar olduğunu dile getiren Bekir Şen, "Asılsız çağrılar yaşadığımız en büyük sorun. 112 Acil Çağrı Merkezi, asılsız çağrıların da önüne geçmeyi amaçlıyor. Merkezlerin tek bir numarada toplanması ardından asılsız çağrılarda azalma olduğu tespit edildi. Biz Nisan ayında yalnızca İtfaiye olarak hizmet veriyorduk. Nisan ayında Manisa'da 112'ye toplam 2 bin 344 çağrı ulaştı. Bu çağrıların yalnızca 389'u asıllı çıktı. Geri kalan bin 955 çağrı asılsız olarak belirlendi. Çağrı alıcılarımız Nisan ayında arayan kişilere 3 saniye içerisinde cevap vermiş. Çağrı alıcıda ortalama 36 saniye geçirilmiş ve bu süre içerisinde arayan kişilerin vakaları tespit edilip adresleri kaydedilerek yönlendirme yapılmış." dedi.
6 ay içerisinde yapılan asılsız ihbarların en fazla Ağustos ayında saptandığını dile getiren Şen, "Mayıs ayında Sağlık Müdürlüğü'nü bünyemize almıştık. Mayıs'ta 112'ye toplamda 75 bin 113 çağrı yapıldı, bu çağrıların 9 bin 503'ü asıllı, 65 bin 610'u asılsız çıktı. Çağrı alıcının cevaplama süresi 3 saniye, çağrı alıcıda geçen süre ise 32 saniye oldu. Haziran ayında da toplamda 139 bin çağrı aldık. Bu çağrıların yine 19 bin 748'i asıllı, 116 bin 252'si yani yüzde 85'i asılsız çıktı. Temmuz ayının 115 bin 970 çağrı alınıp 21 bin 101'i asıllı, 134 bin 869'u yani yüzde 86'sı asılsız olarak belirlendi. Ağustos'ta 112 Çağrı Merkezi'ne 162 bin 621 çağrı yapıldı. Bu çağrıların 21 bin 342'si asıllı, 141 bin 279'u yani yüzde 87'si asılsız olarak kaydedildi. Son olarak Eylül ayında merkeze 139 bin çağrı yapıldı. Bu çağrıların yalnızca 20 bin 822'si asıllı, 119 bin 14'ü, yüzde 85'i asılsız çıktı." diye konuştu.

TELEFONLARI TAKİP EDİN!

Asılsız ihbarların büyük bir bölümünün küçük yaşta çocuklar tarafından yapıldığını kaydeden AFAD İl Müdürü ve Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen, ebeveynleri telefon takibi konusunda uyardı. Bekir Şen şöyle konuştu, "Asılsız ihbarların en büyük bölümünü çocuklar ve gençler yapıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar ailesinin telefonunu eline alıp numaraları çeviriyor. Ayrıca sürekli 112'yi arayan bilinçsiz kişiler de var. Bu kişilerin bir gün kendilerinin de yardıma muhtaç kalabileceğini düşünmesi lazım. Ebeveynleri de uyarmak istiyorum. Lütfen kendi telefonlarının takibini yapsınlar. Burada zamanla yarışıyoruz. Küçücük bir arama bile bir vatandaşımıza yardım edemememize neden olabilir."



ÖZEL HABER:Berfin ADICAN
Editör: TE Bilişim