Akgedik Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar Yunusemre Belediyesi’ne isyan etti. 1. Etabı Akgedik Mahallesi’nin üst kısmına yapılan TOKİ’den dolayı Akgedik Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar mağduriyet yaşadıklarını aktardı. TOKİ’nin yapılmasıyla birlikte bazı evlerin bahçelerinin istimlak edilip yol yapıldığını iddia eden köylüler, yaklaşık 12 evin de yıkılarak yola dahil edileceğini söyledi. İddialar unlara sınırlı kalmadı. Köylülerin ortaklaşa kullandığı bahçedeki ağaçların kesilerek o bölgenin de yola dahil edileceği başka bir iddia olarak köylüleri isyan ettirirken, Akgedikliler, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka’dan sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

AKGEDİK Mahallesi’nin çilesi bitmiyor. Mahalle halkı bu sene yapımı tamamlanan yaşamın başladığı TOKİ’den şikayetçi. Birçok ciddi iddiada bulunan Akgedik sakinleri, haklarını aradıkları için belediye çalışanlarının kendilerini tehdit ettiğini öne sürdü. CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka, mahalleliye destek vererek basın açıklaması düzenledi.

‘BENİ TEHDİT EDİYORLAR’

TOKİ için yapılan yol sebebiyle bahçesini yola dahil olduğu için kaybettiğini belirten Elif Aydın, şimdi de evinin yıkılması tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Belediye çalışanlarının evin bulunduğu bölgeye döner kavşak yapılacağı için evinin yıkılacağını söylediklerini aktaran Aydın: “Bu konuda en çok mağdur olan benim. TOKİ’ye yol yapıyoruz diye bahçemi aldılar, şimdi de evimi almaya çalışıyorlar. Beni tehdit ediyorlar. Bunu yapan da Kılıç Kaya’dır. ‘Senin yerin mi var?’ diyor bana” diye konuştu.

‘BU YAPILAN HIRSIZLIK DEĞİL Mİ?’

Akgedik Mahallesi sakinlerinden Beyhan Güreş: “Bize yapılan haneye tecavüz değil mi? Hırsızlık değil mi? Siz tapulu mala nasıl girersiniz? Askıya koymuşlar sözde ama niye kimsenin haberi yok o zaman? ‘Ben girerim’ diyor sen başkasının tapulu arazisine nasıl girersin, sen kimsin?” ifadelerini kullandı.

‘ARAZİMİZDEN ZORLA ÇIKARDILAR!’

Tapulu arazilerinden izin alınmadan yol geçirildiğini ifade eden Hacer Uysal, önceki gün ailesiyle arazilerinde beklerken orada bulunan işçiler tarafından arazilerinden zorla çıkarıldıklarını öne sürdü. Uysal: “Benim arazimden yol geçirdiler. Önceki gün çoluk çocuk orada bekledik. Bizi zorla çıkardılar, ‘Burada yol yapacağız isteseniz de istemeseniz de’ dediler. Belediyede buranın istimlak edileceği duyurusu panoda asılı diyorlar, biz bunu nereden bilelim köy kahvesine assalar ya! Mehmet Çerçi 3. etaptan köyün gençlerine kurasız çekilişsiz ev vereceğini söyledi, hani verdi mi evleri? Jandarma da hiçbir şey demiyor. Bizi zorla arazilerimizden çıkarıyorlar. Jandarmayı biz arıyoruz gelmiyor ama TOKİ şirketi çağırınca geliyorlar” dedi.

YÜZ YILLIK AĞAÇLARIN KESİLDİĞİ GÖRÜLDÜ

Hazine arazisi olduğu söylenen ve köylülerin ortaklaşa kullandığı bahçede bulunan birçok ağacın kesildiği görüldü. Bahçe olarak kullanılan araziden yol geçeceği söylenirken, içerisinde çok eski ağaçların da bulunduğu belirtildi. Aynı zamanda çok sayıda zeytin ağacının da kesildiğini iddia eden köylüler, kesilen zeytin ağaçlarının köklerinin gözükmemesi için toprakla üstünün kapatıldığını öne sürdü.

‘700 BİN LİRA NEREYE GİTTİ?’

Akgedik Mahallesi’nde mahalle halkıyla bir araya gelen CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka: “2014 Yerel Seçimleri’nden önce ‘Bütünşehir Yasası’ ile birlikte ‘Köy tüzel kişilikleri kaldırılacak, köylüler sahipsiz kalacak, beldeler de sahipsiz kalacak’ derken bu günleri kastediyorduk. Bugün Akgedik Mahallesi şehirde bir mahalle gibi. Akgedik Mahallesi sakinlerinin sıkıntıları yıllardan beri bitmiyor. TOKİ denilen toplu konut projesi ile karşı karşıya kaldılar. Yıllardır da haklarını savunmak için mücadele veriyorlar. ‘TOKİ’yi ben yapıyorum’ diye televizyonlarda, gazetelerde reklam yapan bir belediye başkanımız var. İsmi Mehmet Çerçi. TOKİ’nin bütün sorumluluğunu kendisi kabul ediyor ve reklam yapıyor. Sayın Çerçi ‘Akgedik’e TOKİ’yi ben getirdim, bu bölgeyi ben seçtim ben belirledim’ diyor. Biz de ona TOKİ hükümet tarafından yapılır dedik. Kendisi yol altındaki yerler için ‘700 bin liraya kamulaştırma yaptık’ diyor. Bugün Sayın Mehmet Çerçi’nin bahsettiği iddiaların doğru olmadığını az önce Akgedik Mahallesi sakinleri söyledi. Köylüler hiçbir para almadığını söylüyor. Bu köyde yaşayan Hayri Kara’nın özel arazisine yol yaparken istimlak bedelinin ödenmediği iddia ediliyor. Buradan Sayın Çerçi’ye soruyoruz: Bu parayı köylü almamış, köy tüzel kişiliği almamış, bu 700 bin lira nereye gitti? Bu parayı kim aldı?” ifadelerini kullanarak Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’ye sorular yöneltti.

‘EN AZINDAN BİR SAĞLIK OCAĞI YAPSAYDINIZ’

CHP’li Bozyaka: “Sadece bununla da bitmiyor. Ne TOKİ’de oturanlar memnun ne de Akgedik Mahallesi sakinleri memnun. Mehmet Çerçi TOKİ’yi öyle bir yapmış ki TOKİ’de her şey eksik. TOKİ’de bin 100 konut var ancak bir sağlık ocağı bile yok. Bari bir sağlık ocağı yapsaydınız da bu köylünün yararına bir iş olsaydı, bu köylü de bundan yararlansaydı. Bu köyde yaşayanlar hastaneye gitmek için 15 kilometre yol gidiyor. Burada küçücük bir okul var sadece. Bu okul köye zor yeterken bir de bin 100 haneli TOKİ’ye yetmesi mümkün değil” dedi.

MAFYA İDDİASI!

Akgedik Mahallesi’nde oturan vatandaşlar haklarını aradıklarında mafya tarafından tehdit edildiklerini iddia etti. Mafya iddiası ile ilgili konuşan CHP’li Bozyaka: “Burada gözüken haritada sarı çizgili alandan yol geçeceğini söylüyorlar. Buradan bu yol geçerken burada yaşayan insanların tarlalarından ve zeytinliklerinden geçiyor. Tarım arazilerinin dışında buradan yolun geçtiği yere göre bu köyden en az 12 ev yıkılacak. Vatandaşlarımız bu konuyla alakalı haklarını savunduklarında mafyayla karşı karşıya geldiklerini söylüyorlar. Jandarmanın da köylüye yardımcı olmadığı söyleniyor. Burada köylünün can ve mal güvenliği yok. Hükümetin ‘İmar barışı’ altında çıkardığı yasa değişikliğini dinlemiyorlar. Burada köylüden oy istemeyi biliyorlar ama onların haklarını savunmuyorlar” ifadelerini kullandı.

‘O EVLERİN ALTINDA KENDİLERİ KALIR!’

Yaşanılan ekonomik krizden çıkış yolunu köylünün üretimiyle olacağını belirten Bozyaka: “Kentliye ev yapmak için köylünün evlerini başlarına yıkmak istiyorlarsa o evlerin altlarında kendileri kalır. CHP buna müsaade etmez. Her zaman köylünün ve çiftçinin yanında olduk, yine olacağız. Burada yaşayan köylüleri mağdur ettirmeyeceğiz. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi olarak köylünün haklarının gasp edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Köylü çalışacak, üretecek ve bizi ekonomik krizden kurtaracaktır” diye konuştu.

‘KÖYLÜNÜN MÜ YOKSA RANTİYE SINIFININ MI YANINDASINIZ?’

CHP’li Bozyaka açıklamasının devamında: “Burada köy halkından Mehmet Uysal şikayetçi olup dilekçe göndermiş fakat dilekçesine 15 gün içerinde cevap verilmesi gerekirken dilekçesine cevap verilmemiş. Şimdi burada yaşayan köy halkı için o soruları biz soruyoruz. Buradaki köylünün rahatını bozmak mı istiyorsunuz? Buradaki tarım arazilerinin üstünden yol mu geçirmek istiyorsunuz? Burada yaşayan köylünün evlerini başına mı yıkmak istiyorsunuz? Burada köylünün mü yanındasınız, rantiye sınıfının yanında mısınız? TOKİ’yi yapan şirketin yanında mısınız, halkın yanında mısınız?” ifadelerini kullandı.

‘BİZİM ORADA DELİKANLI ADAM SÖZÜNÜ TUTAR’

Bozyaka: “Sayın Çerçi buraya 2 defa gelmiş ve buradaki tapu sorununu halledeceğini söylemiş, tapu sorununu Ağustos ayına kadar çözeceğim tapular bagajda demiş. Bizim oralarda delikanlı adam sözünü tutar. Sayın Çerçi’den de sözünü tutmasını bekliyoruz. Köylünün tapusunu köylüye vermesini bekliyoruz. Akgedik’e bugüne kadar çivi çakmadı ama Akgedik’ten evlerini aldı, tarlalarını, ağaçlarını aldı. Yarın hangi yüzle buraya gelip oy isteyecekler?” diyerek açıklamasını noktaladı.

Editör: TE Bilişim