TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Müjgan Şenay, açıklama yaptı. Ülke tarımına dair korkutucu açıklamalar yaptı. Yaklaşık 3 aydır ekonomide yaşanan hareketliliğin en başta üreticiyi etkilediğini vurgulayan Şenay, tarımla uğraşan çiftçilerin bu şartlar altında yakın bir gelecekte üretim yapmaktan vazgeçmek zorunda kalacağını aktardı. Artan döviz fiyatlarıyla beraber çiftçinin gübre, mazot, tohum ve zirai ilaçta oluşan yüksek fiyat artışlarını karşılayamayacak duruma geldiğini dile getiren Şenay, “ Böyle giderse üretici üretimden vazgeçecektir. Bu durum da ülkemizi önümüzdeki süreçte ciddi anlamda gıda tedariki sorunuyla karşı karşıya getirecektir.” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Müjgan Şenay, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolaysıyla bir açıklama yaptı. Başkan Şenay, Dünya Bankası’nın temel gıda fiyatlarının son üç yılda yüzde 83 oranında yükseldiğini açıkladığını hatırlattı.

“DÜNYADA HER 9 KİŞİDEN BİRİ AÇ”

Şenay, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü FAO 830 milyondan fazla insanın yani her dokuz kişiden birinin yatağa aç girdiğini belirtmektedir. Yapılmış olunan bütün bilimsel araştırmalar ise dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmenin nedeninin, üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamadığını göstermektedir” dedi.

“BÖYLE GİDERSE ÜRETİCİ ÜRETMEYECEK”

Gıdayla ilgili ülkemizi de bazı sorunların beklediğini aktaran Şenay, bunun en büyük nedeninin de yaşanan ekonomik kriz olduğunu söyledi. Şenay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos ayından bu yana kendini daha çok hissettiren ekonomik kriz geçtiğimiz ay itibariyle tüketici enflasyonunu yüzde 25’lere, üretici enflasyonunu yüzde 50’lere taşıdı. Ekonomik seyrin bu şekilde devam etmesi durumunda çiftçimiz ve üreticilerimiz artan döviz fiyatlarıyla beraber gübre, mazot, tohum ve zirai ilaçta oluşan yüksek fiyat artışlarını üretici karşılayamayacak ve üretimden vazgeçecek. Bu durum da ülkemizi önümüzdeki süreçte ciddi anlamda gıda tedariki sorunuyla karşı karşıya getirecek. Biz meslek örgütü sorumluluğuyla ülkemizde ve tüm dünyada uygulanan neoliberal politikaların insanları mutlu etmediğini ve bir avuç topluluğun gıda üzerinden hegemonya yaratıp, tüm dünyayı sömürdüğünü dün söylemiştik bugün de söylüyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 22’Sİ YETERLİ GIDAYA ULAŞAMIYOR”

Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 22’sinin yeterli gıdaya ulaşamadığını söyleyen Şenay, yüzde 9‘luk bir bölümün ise açlık sınırında yaşadığına dikkat çekti. Şenay, bunun sebebini ise şöyle açıkladı:

“Bu yaşanan açlık ve yoksulluğun temelinde gıda ve tarımda yaşanılan dışa bağımlılık geliyor. Özellikle son dönemde tarım ve gıdada da yoğun bir ithalatın yaşanması sonunda ülkemiz üretemez duruma geldi ve gıda güvencesi de ortadan kalktı. Ekonomik büyümenin anahtarı uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgelerde küçük aile çiftçiliğinin desteklenmesidir. Kırsal bölgelerin, gıda üretimi ile ilgili sabitlenmiş ekonomik büyüme için geniş bir potansiyel bulunmaktadır. Çoğu zaman ihmal edilen bu potansiyelin ortaya çıkarılması için geçimlik tarımda düşük verimlilik, birçok yerde sınırlı endüstrileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeden oluşan oldukça zorlu bu bileşimin üstesinden gelinmesi gerekmektedir. Ancak bu şekildeki bir anlayış sonucu ülkelerin kendini besleme ve yurttaşlarını istihdam etme konularında başarı elde edilebilir.” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim