DENİZLİ (AA) - Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik, 60'ı tutuklu 115 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Tanık ifadelerinin alındığı duruşmada, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, FETÖ'nün PAÜ'deki yapılanmasının 2011 yılındaki rektörlük seçiminden sonra hızlandığını, tutuklu sanık Hüseyin Bağcı'nın cemaati temsil eden konsensüs sayesinde rektör seçildiğini, 2015 seçimlerinde de yapıya dahil isimlerin Bağcı'yı desteklediğini belirtti.

Bu süreçte dışarıdan eleman getirildiğini, kadro hak edenlerin engellendiğini ifade eden Rektör Prof. Bağ, şunları söyledi:

"Cemaatten olan kişilerin daha hızlı yükseldiğini gördüm. FETÖ/PDY'nin üniversitedeki yapılanmasına dair birçok olaya şahit oldum. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 13 ay müdürlük yaptım. Rektör Bağcı'dan herhangi bir talebim yokken atandım. Bu arada yönetimle ilgili eleştirilerim oldu. Ali Keskin, bana çalıştığım yüksekokulda Erdal K'ye doçentlik vereceğini söyledi. FETÖ ile bağlantıları olan Erdal K, kardeşi Erkan K. ile alanları farklı olmasına rağmen yayınlarının ortak olması ve tezinin yetersizliğinden dolayı uygunsuzluk olduğunu fark ettim. Bu durumu Ali Keskin'e telefonla bildirdim. Aynı gün Bağcı'nın özel kaleminden arandım ve makama davet edildim. İçeride Ali Keskin, Turgut Tok, Hüseyin Kıran, Selahattin Özçelik de vardı. Bağcı, yönetim aleyhine konuşmalar yaptığımı, bu nedenle benimle çalışmayacağını söyledi."

Hazırlanmış istifa dilekçeleri gördüğünü anlatan Bağ, "Bana açıklama yapma hakkı vermediler. Meslek yüksekokulu müdürlüğünün yanında senato üyeliği, ilköğretim bölüm başkanlığı ve Fen Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerimin hepsiyle ilgili istifa dilekçelerim hazırlanmıştı. İlk ikisini imzaladım, diğerlerini imzalamayacağımı söyledim. Şov yapar gibi seremoniyle istifamı aldılar. Görevimin sonlandırılmasında ve diğer görevlerden de istifa ettirilmemde, Ali Keskin ile yaptığım telefon görüşmesinin etkili olduğunu düşünüyorum." dedi.

Mahkeme başkanının "PAÜ'de sohbet toplantıları düzenlenir miydi, himmet toplanır mıydı?" sorusuna Bağ, "Kudret Gezer sohbet organizasyonları yapıyordu, Şevket Civelek de aynı şekilde, Hasalettin Deligöz kurban parası topluyordu, Muzaffer Topçu, 2006'da beni sohbete davet etti. Sohbet önce normal konuşma şeklindeydi, daha sonra herkul.org sitesinden metinler okununca bunun bir cemaat sohbeti olduğunu düşündüm ve bir daha da gitmedim." diye konuştu.

Tutuklu eski rektör Hüseyin Bağcı, yönetim aleyhine konuşmalar yapıldığı iddialarının doğruluğunu araştırmak için orada bulunduğunu, yüksekokul müdürlüğünden istifaya zorlamadığını, makamında şov yapmadığını öne sürdü.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde çoğu üniversiteden ihraç edilen öğretim üyesi olan sanıklar, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti'ni ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından yargılanıyor.

Kaynak: aa