Geçtiğimiz hafta Kamerun ve Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nden iş adamlarını misafir eden Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu haftaki konukları Japan Cooperation Center for Middle East heyeti temsilcileri ve Birleşmiş Milletler Sınai Teşkilatı (UNIDO) yöneticileri oldu.

Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arkın Şıktaşlı, Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Akın Saaddetin Gezgin, Manisa’nın yatırım fırsatlarını, Türkiye ve Japonya arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla Manisa’ya gelen Japan Cooperation Center for Middle East Yöneticileri Takashi Oya, Wayama-San ve Birleşmiş Milletler Sınai Teşkilatı (UNIDO) yöneticisi Maeda Reina ile bir araya geldi. Japon heyetine yapmış oldukları ziyarette Zafer Kalkınma Ajansı Manisa Yatırım Ofisi Koordinatör Vekili Mustafa Coşkun, Uzman Cansu Uyar, İzmir Kalkınma Ajansı Tek Durak Ofisi Uzmanları Başak Özen, Abdullah Yeğen, Kaan Dönmez ve Halit Duran eşlik ettiler.

Manisa’ya ve Manisa’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na yapmış oldukları ziyaretten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Japon heyetine Manisa’nın ekonomik yapısını ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkılar hakkında bilgi verdi.

Manisa’nın coğrafi konumu itibariyle sahip olduğu lojistik avantajları, verimli toprakları, günden güne artan ihracat rakamları ve birçok yabancı sermayeye açtığı kapısı ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin her alanda sağlamış olduğu personel imkanıyla, Manisa Teknokentiyle, Türkiye'nin parlayan ekonomisi, Avrupa'nın sanayideki incisi konumunda olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, ‘Odamızın öz kaynakları ile kurmuş olduğu Manisa Organize Sanayi Bölgesi, bugün 10.000.000 m²’lik alanda, 8,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, 50.000 çalışanı ve 224 işletmesi ile dünya çapında önemli bir yatırım merkezidir. Merkezi arıtma atık su tesisi, enerji santrali, sıcak buhar tedariki, limana ulaşımı sağlayan kendi demiryolu lojistik şirketi ve demiryolu hattı ve eksiksiz altyapısı ile Manisa OSB artık bir marka olmuştur. Nitekim 2005 ve 2006 yıllarında Organize Sanayi Bölgemiz Financial Times tarafından ‘Avrupa’nın En İyi ve En Uygun Yatırım Kenti’, 2007 yılında ise Çin Uluslararası Çok Uluslu Şirketler Kuruluşu tarafından ‘Dünya’da Yatırım Yapılacak En İyi Sanayi Bölgesi’ unvanını almaya hak kazanmıştır. Tüm bu dinamikler Manisa’yı yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmede rekabette avantajlı kılmaktadır’ dedi.

Manisa’nın sanayi üretimindeki üstünlüklerinin, ihracat performansına da doğrudan yansıdığını belirten Başkan Yılmaz, ‘2017 yılında yapmış olduğu 4 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’de iller sıralamasında 8. sırada yer alan Manisa, bu ihracat rakamının, 2 milyar 231 milyon dolarlık kısmını elektrik-elektronik ürünlerin ihracatından gerçekleştirmiştir. Otomotiv endüstrisi ve iklimlendirme sanayi ilimiz ihracatında önemli yere sahip olan diğer ürün gruplarıdır. Dünyada ürettiği kaliteli sanayi ürünlerinin yanı sıra Manisa, tarıma elverişli toprakları ve tarımsal ürünleriyle de ön plana çıkmaktadır. Pamuk, mısır, sofralık zeytin, erik, kiraz, şeftali, domates, biber başlıca tarımsal üretimlerimizdir. Dünyada üretilen sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm ihtiyacının yaklaşık %90’ı ilimizden karşılanmaktadır. Manisa, üzüm ve tütün üretiminde ülkemizde 1., zeytin üretiminde ülkemizde 2., kiraz üretiminde ise ülkemizde 3. sırada yer almaktadır’ diye konuştu.

Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Başkan Yılmaz, ‘Ülkemiz ile ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinecek olursak, 2017 yılında  ülkemizin Japonya’ ya yapmış olduğu ihracat bir önceki yıla göre % 16,2 oranında artarak yaklaşık 412 Milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ağırlıklı olarak Japonya’dan yapılan ithalat ile yönlendirilmektedir. Nitekim, 2017 yılında  ülkemizin Japonya’ dan yapmış olduğu ithalat ise 4 Milyar 282 Milyon Dolar gerçekleşmiştir. Sektörel bazda ihracatımız incelendiğinde; Karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, Balıklar (taze veya soğutulmuş), Makarnalar ve kuskus, Çinko cevherleri ve konsantreleri, Domates (sirke/asetik asitten başka usullerle hazırlanmış veya konserve edilmiş) gibi ürünlerin ihracatımız açısından Japonya pazarında önemli bir potansiyel mevcut olduğu değerlendirilmektedir. Japonya’dan yapılan ithalatta; karayolu taşıtları için aksam ve parça, buldozerler, kıvılcım ile ateşlemeli içten yanmalı doğrusal veya döner pistonlu motorlar (patlamalı motor),  binek otomobiller, elektrik akümülatörleri önem arz eden kalemler arasında yer almaktadır. Türkiye’de Japon doğrudan sermaye yatırım tutarı 2.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 31.12.2017 itibariyle ülkemizdeki Japonya sermayeli firma sayısı 200 civarındadır. Japonya’da faaliyette bulunan Türk sermayeli firma sayısı ise 5’tir. Ülkemizdeki Japonya sermayeli firmaların 4 tanesi de Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet vermektedir. Bu firmalar ise Yüzde yüz Japonya sermayeli Mitsubishi Elecktric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. ile Japonya sermaye ortaklı İnci GS Yuasa Akü San. ve Tic. A.Ş., Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. , TOYO Matbaa Mürekkepleri San. ve Tic. A.Ş.’ dir. Pazar payımızın arttırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla hedefimiz, ticari ilişkilerimizi güçlendirerek, çeşitlendirmemiz ve daha yüksek seviyelere yükseltmek olduğuna inanıyorum. Odamıza yapmış olduğunuz ziyaretin her iki ülke için ticari ve ekonomik köprü oluşturmasını temenni ediyor, sözlerime burada son verirken, nazik ziyaretinizden dolayı sizlere teşekkürlerimi sunuyorum’ dedi.

Türkiye’ye ve özellikle Manisa’ya yatırım yapmak isteyen işadamlarından oluşan büyük bir heyet ile 18 Ekim tarihinde tekrar geleceklerini ifade eden Japon yetkililer, Manisa programı çerçevesinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde de incelemelerde bulundular.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, görüşmelerin sonunda Japon misafirlere Manisa bezi, Manisa Lalesi motifinden oluşan el yapımı tepsi ve Mesir Macunu hediye etti.

Editör: TE Bilişim