Yunusemre ilçesindeki Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, "İmam Hatipler İyilikte Yarışıyor" projesi kapsamında görme engelli arkadaşlarının eğitimlerine yardımcı olabilmek için "İyilik Atölyesi" kurdu. Atölye çalışmalarında coğrafya öğretmenleri Sözer Vurgun'un desteğiyle görme engelliler için özel dokunsal haritalar, trafik işaretleri, çeşitli oyunlar ve Braille alfabesi ile hazırlanmış eğitim materyalleri hazırlayan öğrenciler, bunları Filistin, Sudan, Ruanda ve Türkiye'nin değişik illerinde eğitimini sürdüren görme engelli arkadaşlarına gönderdi. Coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce okullarında görme engelli öğrenciler için eğitim materyalleri ve haritalar üretmeye başladıklarını, daha sonra "İyilik Atölyesi" ile hedeflerini büyüttüklerini söyledi. Vurgun, ürettikleri materyalleri ulusal ve uluslararası boyutta bir projeyle tüm görme engelli öğrencilere ulaştırmayı düşündüklerini belirtti.

HEDEF BÜTÜN GÖRME ENGELLİLERE ULAŞMAK

Önceki deneyimlerini kullanarak pek çok görme engelli öğrencinin coğrafya alanında eğitim almasını sağladıklarına dikkati çeken Vurgun, "Acaba bunu diğer derslerde de uygulayabilir miyiz? dedik. İlk yaptığımız coğrafya haritalarını biraz daha geliştirerek tarih haritaları yapmaya başladık. Fen Bilgisi, matematik materyalleri derken bugün elimizde eğitim ortamında iki grubun da eşit koşullarda kullanabileceği 300'den fazla materyal var." diye konuştu.

Öğrencilerinin bu projeye dersleri dışında zaman ayırarak katkı sunduklarını aktaran Vurgun, "Yaptığımız materyaller, Türkiye'deki 17 görme engelli okuluna, Filistin, Sudan ve Ruanda'daki 3 bin öğrenciye gitti. Bundan sonraki hedefimiz bu materyalleri bütün dünyadaki çocuklara ulaştırmak." diye konuştu. Vurgun, ilerleyen süreçte bu materyalleri Madagaskar, Somali ve Nijerya'ya da göndereceklerini kaydetti.

"İYİ BİR İNSAN OLMAK DİĞER İNSANLARI SEVİNDİRMEKLE BAŞLAR"

Projede yer alan 10'uncu sınıf öğrencilerinden Azra Yılmaz, görme engelli arkadaşlarını mutlu edebilmek için yola çıktıklarını, iyi bir insan olmanın diğer insanları sevindirmekle başladığını ifade etti.

11'inci sınıf öğrencisi Fatma Türeş de hazırladıkları eğitim materyalleriyle ilgili çok güzel geri dönüşler aldıklarını, bunun kendilerini de çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim