MUĞLA (AA) - Türkiye'nin ev sahipliğinde, Donanma Komutanlığı sevk ve idaresinde "Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı" başladı.

Donanma Komutanlığınca planlanan tatbikat kapsamında, gözlemcilere ve basın mensuplarına Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde demirli bulunan Türkiye'nin ilk milli tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar'da brifing verildi.

Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hakan Ercan, brifingde tatbikatın önemi ve amacı hakkında bilgi verdi.

Tatbikatın, 6-16 Kasım'da Türkiye ile dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildiğini aktaran Ercan, 1987'de ilki gerçekleştirilen tatbikatın bu yıl 20'ncisinin yapıldığını bildirdi.

Doğu Akdeniz Tatbikatı'nın öncelikle suçüstü, hava ve denizaltı harbi savunma eğitimleri, senaryo kapsamında konvoy harekatıyla afet ve acil durum eğitimleri olmak üzere deniz harekatının gerektirdiği diğer eğitim ihtiyaçlarını karşılama olanağı sunduğuna değinen Ercan, Doğu Akdeniz Tatbikatı'nın Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde iki yılda bir icra edilen çok uluslu bir tatbikat olduğuna işaret etti.

Ercan, "Doğu Akdeniz 2017 Tatbikatı'na NATO ve milli olarak Türkiye dahil 5 ülkeden 25 gemi ve denizaltı ile 27 uçak ve helikopter olmak üzere 52 platform ve 3 bin 500'ün üzerinde personel iştirak etmektedir. Tatbikata 11 personel ise gözlemci ve analiz timinde görevli olarak katılacak." dedi.

-"TCG Bayraktar’ın imkan ve kabiliyetleri de denenecek"

Tatbikata katılan unsurlar ve yapılacak çalışmalar hakkında sunum yapan Deniz Binbaşı Ömür Özdemir ise tatbikatın maksadının, katılan kuvvetlere deniz harekatının getirdiği harekat nevilerine uygun gerçekçi eğitim imkanı vererek, kriz mukabele harekatında personelin planlama ve icra yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, karşılıklı çalışabilirliği denemek, işbirliği kabiliyetini artırmak olduğunu söyledi.

Tatbikatta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine yeni giren TCG Bayraktar’ın imkan ve kabiliyetlerinin de deneneceğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Tatbikata, Türkiye’den 5 fırkateyn, 1 korvet, 5 hücumbot, 3 denizaltı, 2 akaryakıt gemisi, 1 amfibi gemi, 1 açık deniz römorkörü, 1 SG arama kurtarma gemisi ve helikopteri, 6 deniz helikopteri, 2 deniz karakol uçağı, 1 havadan ihbar kontrol uçağı ve 4 görev uçuşu savaş uçağı iştirak etmektedir."

Tatbikata NATO'dan Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) bünyesinde İngiltere’den 1 komuta ve amfibi helikopter gemisi, Bulgaristan ve Türkiye’den birer fırkateynin de iştirak ettiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi:

"Milli katılımcı olarak Romanya’dan 1 korvet, ABD’den 1 muhrip ve 1 deniz karakol uçağı katılmaktadır. Bu yıl tatbikata ayrıca, Azerbaycan, Bahreyn, Cezayir, Katar, Pakistan, Romanya ve NATO’dan 8 gözlemci ve 3 analiz timi iştirak etmektedir. 9-11 Kasım'da tatbikata katılan unsurlar tarafından müşterek ortamda koordineli su üstü, denizaltı ve hava savunma harbi eğitimleri icra edilecek. Yine bu safhada su üstü unsurlarının iştiraki ile asimetrik tehdit eğitimleri, arama-kurtarma eğitimleri ve fiili silah atış eğitimleri yapılacak. 12-13 Kasım'da ise kurgusal bir insani yardım ve barış destekleme harekatı senaryoları kapsamında , su üstü, denizaltı ve hava tehdidi altında yani çok tehditli ortamda konvoy harekat eğitimi yapılacak."

Özdemir, 14-15 Kasım'da deprem bölgesine insani yardımın deniz yoluyla intikali, kıyı emniyetinin sağlanması, sahilde arama kurtarma, insani yardım, havadan sıhhi tahliye ve afetzedelerin tahliyesini içeren bir afet ve acil durum senaryosuna istinaden Aksaz Limanı'nda fiili eğitimler icra edileceğini dile getirdi.

Tatbikatın bu kısmında İngiltere HMS OCEAN amfibi helikopter gemisiyle müşterek harekat yapılarak milli amfibi gemisi TCG Bayraktar’ın imkan ve kabiliyetleri ve birlikte çalışabilirlik hususlarının deneneceğini aktaran Özdemir, 16 Kasım'da ise tatbikatın sona ereceğini kaydetti.

Açıklamaların ardından tatbikat için Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne demirleyen gemiler, gazetecilerce görüntülendi.

Kaynak: aa