Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Yaşamsal olmayan malzemelerin satın alma süreçlerinin ertelenmesi ve yaşamsal olmayan ameliyatların yapılmamasına ilişkin bakanlığınız tarafından il müdürlüklerinize ya da hastanelere gönderilmiş bir talimat bulunmaktadır?” sorusunu yöneltti.

BAŞHEKİM İMZASIYLA KAMUOYUNA YANSIDI

CHP’li Özel, bir örneği Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nden de yansıyan ameliyatların ertelenmesine ilişkin genelge ve talimatları TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardından Türk Lirası’nın aşırı değer kaybıyla birlikte ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kalmıştır. Bu süreçte sağlık sektöründe yaşamsal olmayan ameliyatların ertelenmesine kadar varacak bazı ciddi sorunlar yaşanmıştır” dedi. Özel, “İlki Gazi Üniversitesi’nden kamuoyuna yansıyan belgelerden biri de seçim çevrem olan Manisa’da bulunan Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt imzasıyla 61804347-949- sayılı ‘malzeme alımları’ konulu yazıdır” dedi. Özel, önergesinde “Prof. Kurt imzalı yazıda, ‘Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin tedarikçisi olan firmalar, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde fiyat vermektedir. Bu doğrultuda, sağlık hizmetinin sunumuna devam edilebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamının ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda / işlemlerde kullanılacak malzemelerin satınalma sürecinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat / işlemin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satınalma istemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat, işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir. Anabilim Dalınız tarafından düzenlenecek ‘Hayati Öneme Haiz’ belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de Üniversite Yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacak, bunun yanı sıra ‘Devletin zararı uğratmak’ ve ‘Kamu zararına sebebiyet vermek’ tarzı suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabilecektir. Sonuç olarak hayati öneme haiz olan işlemlere devam edilmesi, elektif işlemlerin ise ertelenmesi konusunda göstereceğimiz anlayış ve işbirliği için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim’ ifadeleri kullanılmaktadır” ifadesini kullandı.

SAĞLIK HİZMETİNDEN TASARRUF YAPILABİLİR Mİ

Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği önergesinde, “Yaşamsal olmayan malzemelerin satın alma süreçlerinin ertelenmesi ve yaşamsal olmayan ameliyatların yapılmamasına ilişkin bakanlığınız tarafından il müdürlüklerinize ya da hastanelere gönderilmiş bir talimat bulunmaktadır? Yaşamsal olmayan malzeme alınmasını önlemek için il sağlık müdürlükleri, devlet hastaneleri ya da üniversite hastanelerinde bilginiz dışında alınmış bir karar ya da yayımlanmış bir genelge bulunmakta mıdır? Yaşanan ekonomik krizin etkilerini azaltmak amacıyla bakanlığınız bünyesinde alınmış bir tasarruf önlemi bulunmakta mıdır? Sağlık hizmetinden tasarruf yapılabilir mi? 2018 yılında hastanelerde malzeme ya da ekipman bulunmadığı gerekçesiyle geri çevrilen hasta bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa bunun sayısı kaçtır? Ekipman ya da personel eksikliği nedeniyle geri çevrilen hastaların başka hastanelere sevkinde sorun yaşanmakta mıdır? Ekipman ya da personel eksikliği nedeniyle ameliyat yapılamaması ya da tedavi edilememesi nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşımız bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

Editör: TE Bilişim