İZMİR (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında dava açılan "Balyoz Darbe Planı Davası" hakimi eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, hakim karşısına çıktı.

İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Diken ve avukatı hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada Diken, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını iddia ederek, "Balyoz Darbe Planı Davası"nda FETÖ dahil hiç kimseden talimat almadığını savundu.

İddianamede hakkında şikayette bulunan kişilerin bazılarını tanıdığını, bazılarını tanımadığını dile getiren Diken, kendisi hakkındaki şikayetlerin FETÖ ile değil yaptığı görevlerle alakalı olduğunu öne sürdü.

"Balyoz Darbe Planı Davası"nda verdiği kararın arkasında olduğunu anlatan Diken, "Hiçbir şekilde o davada kimseden talimat alarak hareket etmedim. Dosyadaki delillere göre karar verdim. HSYK'nın takdiriyle duruşma başlamadan üç gün önce İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine atandım. Benim bir talebim ya da takdirim olmadı. Böyle bir davaya kim bakmak isterdi. Mahkemeye atandığımı öğrendiğimde şok olmuştum." ifadelerini kullandı.

O davada bazı sanıkların hapis cezası alırken bazılarının ise beraat ettiğine dikkati çeken Diken, buradaki bazı sanıkların ise Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) geri döndüğünü ve hatta general rütbesinde görevine devam ettiklerini söyledi.

- Cep telefonundaki yazışmalar

Mahkeme başkanının, gözaltına alındığı sırada el konulan cep telefonunda "Cemaatin ne olursa olsun bölünemeyeceği, 15 Temmuz darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir senaryosu olduğu" yönündeki bazı yazışmalara rastlandığını hatırlatması üzerine Diken, 15 Temmuz darbe girişimini tasvip etmediğini, olayları duyduğunda cep telefonundan bazı internet haber sitelerine bilgi amaçlı giriş yaptığını, bu yazışmaların "o sitelerdeki kırıntılardan kaldığını" iddia etti.

Diken, mahkeme başkanının, "Dava başlamadan üç gün önce bu mahkemede görevlendirilmeniz tuhafınıza gitmedi mi?" sorusuna "Bu beni ilgilendiren bir durum değildi. HSYK'nın konusu olan bir durumdu." diye cevap verdi.

- Diken'in Baransu ve Altan'la ilgili soruya verdiği cevap

Mahkeme başkanının, "Soruşturmayı başlatan belgeler, Taraf Gazetesi'nde yayınlanan haberlerle Mehmet Baransu ve Ahmet Altan tarafından servis edildi. Baransu ve Altan, FETÖ'den tutuklu sanıklar. Balyoz'un bir FETÖ projesi olup olmadığını sorgulamadınız mı ?" şeklindeki soru üzerine ise Diken, "Bunu ben bilemem, sadece önüme gelen dosyayı inceledim, ona göre karar verdim. Taraf Gazetesi'nin kime ait olduğunu ya da Baransu'nun nasıl bir gazeteci olduğunu bilmeden dosyaya baktım." dedi.

Sanık Diken, mahkeme başkanının, "İddianamede, TSK'daki bazı askerlerin tasfiye edilmesine ilişkin bir gariplik hissetmediniz mi?" sorusuna, "Hayır, bir gariplik görmedim." yanıtını verdi.

Mahkeme heyeti, Diken'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi

- Operasyon

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında "Balyoz davası"na bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, 17 Temmuz 2016'da Uşak'ta yakalanmıştı.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Diken hakkında "Silahlı terör üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Kaynak: aa