ÖZEL HABER: EMRE HALİL ESENKAYA

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde TOKİ-Yunusemre Belediyesi ortaklığıyla yapılan Akgedik Yunusekent Projesi’nde evler önceki aylarda teslim edildi. Kendi evlerini almış olmanın mutluluğuyla Akgedik’e taşınan dar gelirli vatandaş, yeni evde oturmanın huzurunu yaşamayı beklerken kendini bir anda sorunlar yumağının içinde buldu. Binaların asansöründen duşa kabinine, merdivenlerinden kapılarına kadar birçok günlük kullanım önemine sahip kısımlarda sorunlar bulunduğunu anlatan TOKİ sakinleri yetkililerin de seslerine kulak vermemesinden dert yandı.

Manisa’ya 15 kilometre uzaklıkta bulunan Akgedik Mahallesi’nde yapılan TOKİ konutları, bölgede yaşamak için gün sayan vatandaşın canını sıkmaya başladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan ve Yunusemre Belediyesi’nin proje ortağı olduğu ‘Akgedik Yunuskent Projesi’ni kendi projesiymiş gibi lanse eden Yunusemre Belediyesi, vatandaşlardan gelen şikayetlere de iddialara göre kulağını tıkadı.

Bin 100 dairenin bulunduğu Akgedik TOKİ’lerde okul, sağlık ocağı gibi vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar bulunmuyor. Hiçbir binada asansörlerin çalışmadığını iddia eden TOKİ sakinleri, her ay 90-120 lira arasında aidat ödüyor. Bir blok dışında hiçbir evde doğalgazın bulunmadığı Akgedik TOKİ’lerde, sadece bir adet otobüs durağı bulunuyor. Vatandaşlar şikayetlerini sürekli olarak yetkili kurumlara ilettiklerini, fakat hiçbir kurumun kendileriyle ilgilenmediğini öne sürdü.

EN YAKIN OKUL, ÇOK UZAKTA!

Yeni bir yerleşim yeri olduğu için okullara kayıtta adres sorunun yaşandığı bölgede vatandaşlar bir muhatap bulamadıklarından yakındı. Toplu konutların yakınında bulunan Akgedik İlköğretim Okulu’nun mevcut yapısıyla derslik sayısı Yunuskent’te yaşayan çocuklar için yetersiz durumda olduğu ortaya çıktı.

VATANDAŞ TOPLANDI, DERDİNİ ANLATTI

Akgedik TOKİ sakinleri, bir araya gelerek dertlerini anlattı. İki haftadan beri Yunuskent’te yaşayan Yusuf Sun, binalardaki eksiklerin bir an önce giderilmesini istediklerini dile getirdi. Sun, özellikle okul sorununun en büyük sorun olduğunu vurguladı. Okul konusunda herkesin muallakta olduğunu kaydeden Sun, “Kimisi Yağcılar diyor, kimisi 23 Nisan diyor. Şu an çocuklarımızın hangi okula gideceği belli değil. Yağcılar’daki okulun müdürü benim arkadaşım onu aradım ve ne olacağı belirsiz dedi. Akgedik’te bir okul var ama çok yetersiz. Aidatlar çok yüksek. 110 lira aidat ödüyorum ama hiçbir hizmet göremiyorum. Biz bu 110 lirayı veriyorsak bizim bütün eksiklerimiz yapılsın.” ifadelerini kullandı.

ANAHTAR TESLİMİNDE EKSİKLERİN YAZILMASI İSTENMİŞ AMA…

TOKİ sakinlerinden olan ve projenin anahtar teslimine giden Meral Renda, yetkililerin anahtar teslimi sırasında bir kağıda evde bulunan eksiklerin yazılmasını istediklerini aktardı. Eksiksiz teslim edilmediği anlaşılan evlerden birinin sahibi olan Meral Renda:  “Ben 17 Ağustos’ta anahtar teslim için buraya geldim. Bize evinizin eksiklerini yazın dediler. Evimin eksiklerini kontrol ettim, bütün eksikleri yazdım. Ama ev oturulacak halde değil. Hala yerleşmedim. Ben artık evime yerleşmek istiyorum. Kontrol için geldiğimde mutfak dolapları yanıktı, kapı pervazları çıkıktı, camlar kırıktı. O kadar çok eksik var ki saymakla bitmiyor. Elimi nereye atsam ev elimde kalıyor, hiçbir şey sağlam değil. 17 Ağustos’tan beri bir çivi dahi çakılmamış, her şey olduğu gibi duruyor” diye konuştu.

‘KILIÇ KAYA FACEBOOK’TAN ENGELLEDİ’ İDDİASI

Meral Renda konuşmasının devamında: “Evimin fotoğraflarını Yunusemre Belediyesi’nin Facebook sayfasında paylaştım. Sırf bu yorumlarımdan, fotoğraflardan dolayı Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya beni Facebook’tan engelledi. Sadece benim değil buradaki herkesin sorununu biliyorlar, takip ediyorlar ama hiçbir şey yapmıyorlar. Bizi inşaat firmasının çalışanlarıyla muhatap ediyorlar. Biz karşımızda yetkili kişi istiyoruz, bize açıklama yapılsın istiyoruz. Ben asgari ücretle çalışıyorum ve Manisa’da 800 lira kira veriyorum. Buraya da her ay 800 lira veriyorum. Ben ne yiyeceğim ne içeceğim. Artık evime taşınmak istiyorum. Bu insanlar da aidatlarını yatırıyor fakat hiçbir hizmet alamıyor. Buradaki insanlar her şekilde mağdur durumda” şeklinde konuştu.

‘HER AY TOPLANAN AİDATLAR NEREYE GİDİYOR?’

Her evden aylık ortalama aidat olarak 110 liranın toplandığını söyleyen Ahmet Çetin: “Benim engelli bir çocuğum var. Asansörün çalışmadığı için çocuğumu kucağımda taşıyorum. 110 lira aidat veriyorum buna karşılık asansörüm çalışmıyor, kapıcım yok. Sen benden 110 lirayı aldın, bu 110 lira para ne oldu? Bunu bana açıklasınlar. Gözle görülür hiçbir şey yapılmadı. Ben çocuğumu her zaman sırtımda mı çıkaracağım? Okul sorunumuz var. Yağcılar’a götürüp çocuğumu kaydettirdim ama ne olacak bilemiyorum” dedi.

OKUL DA SERVİS DE YOK!

Haftaya okulların açılacak olması ve Yunuskent’te yaşayan çocukların hala bir okulunun olmaması konusunda konuşan Hüseyin Duman: “Bayramdan bir hafta önce buraya taşındık. Hatta taşındıktan sonra 3 gün elektriksiz durdum. En büyük sorunumuz okul sorunu. Okul için Yağcılar İlkokulu’nun müdürüyle görüştüm. Müdür bana, ‘Kalite düşecek, seviye düşecek, hatta öğretmenler odasını bile sınıfa çevirmeyi düşünüyoruz’ dedi. Okul olursa servis sorunu nasıl çözülecek o da belirsiz. Bu konuda sorumluluğu Milli Eğitim Yunusemre Belediyesi’ne, Yunusemre Belediyesi de Milli Eğitim’e atıyor. Çatımın aktığını defalarca söylememe rağmen çatımı yapmadılar. Çatıya kendi ellerimle silikon çektim. Şu an yağmur yağsa muhtemelen evim su alacak. Evin içindeki eksikleri artık geçtim, okul sorunu, sağlık sorunu çözülsün istiyorum. Sağlık Ocağı planda var ama hala yapılmadı. Hiçbir yetkili sorumluluğu üstlenmiyor. Bizi burada inşaat firmasıyla muhatap ediyorlar” ifadelerini kullandı.

YUNUSKENT İLE KİM İLGİLENİYOR?

Yunuskent’te yaşayan vatandaşlar sorunlarını anlata anlata bitiremedi. Yunuskent’e en yakın hastanenin 15 kilometre uzakta olduğunu aktaran İbrahim Tetik: “Çocuğum olmamasına rağmen buranın en büyük sorunu eğitim. Çünkü bu ülkenin geleceği olan çocukların gidecekleri bir okulları yok. Burada bin 100 konut var ama buraya hala bir okul yapamıyorlar. Burada aşağı yukarı 4 bin, 5 bin kişi yaşayacak ama bir sağlık ocağı yok. En yakın hastane Merkezefendi Devlet Hastanesi o da 15 kilometre uzakta. Dairemde çok eksik var. Ben 17 Temmuz’da evi aldım ama eksikleri hala yapılamıyor. Firmayla görüştüm yapacağız, malzeme yok dediler ama biz de bunlara inanmıyoruz artık. Alba Firması kurnazlık yaptı ve forma eksikleri yapıldı ev tamdır diye imza attırdı. Bu da devlet nezdinde işi 10 numara yapmış gibi gösteriyor. Sokak aydınlatmaları yanmıyor. Aidat veriyoruz ama asansörler çalışmıyor, apartman boşlukları temizlenmediği için leş gibi. Aidat veriyorsak karşılığını almamız gerekiyor. Site yöneticisi de bize doğru düzgün açıklama yapmıyor” diye konuştu.

1,5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN KOLU KESİLDİ

1,5 yaşındaki Nafiz Can Dinçer evinde oynarken kayıp düştü. Evlerinde bulunan salon camı kırık olduğu için kolu kesilen Nafiz Can, Yunuskent’te bir sağlık kuruluşu olmadığı için ambulansla Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’ne kaldırılarak koluna 7 dikiş atıldı.

DOĞALGAZ SADECE BİR BLOKTA VAR

Yunuskent’te sadece site yöneticisinin bulunduğu blokta doğalgazın olduğunu söyleyen Doğan Durna: “Ağustos’un 2’sinde evi teslim aldık. Evimizde hala bir sürü eksiklikler var. Kapılar ve pencereler kırık, üst katta sular akıyor, kırık camlar vardı, musluklarımız eksik… Zaten hala doğalgazımız yok. Eksikleri zamanla gidereceğiz dediler. Şu ana kadar sadece kapı ve pencere için geldiler. Sadece onlar tamir edildi” dedi.

TAMİR ETTİLER DAHA KÖTÜ OLDU

Evinde tavandan su aktığını ve bu konutu yetkililere aktardığını ifade eden Fatma Yıldırım: “Ağustos’un 15’inde anahtarı aldım. Aldığım zaman banyom akıyordu. Söyledim, geldiler yaptılar ama şimdi daha çok akıyor. Evin içinde bir sürü eksik var ama onları geçiyorum. Çocuğumun okulu ne olacak? Milli Eğitim, Yunusemre Belediyesi ilgilenmiyor, okul bir açıklama yapmıyor. Pazartesi günü çocuğu getirin dediler ama çocuğumu götürecek bir arabam yok” diye konuştu.

EN ÜST BLOKLARDA YOL DA YOK

Yunuskent’in en üst kısmındaki bloklarda yaşadığını söyleyen İlker Can: “1 aydır burada yaşıyorum. En üstteki bloklardayım ve oraya kadar yol yok. Belediye yetkilileri 2. etep tamamlanınca sizin yolunuz yapılacak deniyor. Eve giderken tarladan geçiyoruz. Ben bunu CİMER’e kadar bildirdim. Yunusemre Belediyesi tarafından Eylül ayında yapılacak dendi ama şu an hala hiçbir şey yapılmadı” ifadelerini kullandı.

OYUN PARKINDA PLASTİK KELEPÇE

Yunuskent’te bulunan çocuk oyun parkında çekilen görüntülerle kaydırakların vidalarının gevşek olduğu görüldü. Yetkililer, gevşek vidalara çözüm olarak plastik kelepçe ile tutturmaları gözden kaçmadı.

SİNYAL SORUNU YAŞANIYOR

Yunuskent içinde telefonların çok az çekmesi vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Televizyon sinyallerinde de sorun yaşayan vatandaşlar çözüm bekliyor.

Editör: TE Bilişim