Türkiye genelinde süregelen, belediyelerin ‘Bizim elimizden gelen bir şey yok’ dediği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bu sorunu çözün’ demesine rağmen henüz somut bir adım atılmayan sokak köpekleri sorunu, içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Bir tarafta köpeklerin saldırması, ısırması sonucu yitirilen canlar, bir tarafta şiddete meyilli canilerin sokak hayvanlarına uyguladıkları işkenceler derken, ülkede hayvan severler ve sokak hayvanı karşıtları olarak iki kutup çoktan oluştu.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan problemlere her geçen gün yenileri eklenirken, sosyal medyada oluşturulan ‘Hayvanları Koruma Gönüllüleri Manisa’ isimli bir grupta paylaşılan fotoğraflar tedirginlik yarattı.

Fotoğrafı paylaşan vatandaş, sokak köpeğinin uyuz olduğunu iddia etti ve köpeğin tedavi edilmesi gerektiğini belirterek yardım çağrısında bulundu. Manisa-İstanbul Yolu üzerinde bulunan Karayolları Denetim İstasyonu civarında görüldüğü ifade edilen köpeğin kulağındaki döküntüler dikkat çekti.

Grupta yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Manisa İstanbul yolu üzerinde uyuz bir köpek var. Yakalayıp tedavi etmek istedik ama bir türlü yakalayamadık. Hayvan yara bere içerisinde kalmış. Kaşınmaktan her tarafı tüyleri soyulmuş. Yardım etmek isteyen olursa açık adresi vereyim; Manisa İstanbul yolu üzeri Menekşe restoranda geziyor. Kara yolları denetim istasyonu var restoranın yanında.”

KÖPEKLE KİM İLGİLENECEK?

Yapılan paylaşımda gönüllülerden yardım istendi ancak, bu konuda yetkililerin ne yaptığı merak konusu oldu.

HAYVANLARDA UYUZ NEDİR?

Uyuz, tüm hayvan türlerinde görülen, şiddetli kaşıntı ve kıl dökülmesiyle karakterize, bulaşıcı ve parazitik bir deri hastalığıdır. Hastalığın ortaya çıkışı bakım ve beslenme koşullarına bağlıdır.

BULAŞMA

Direkt veya dolaylı yoldan temasla meydana gelir. Hastalık oranı bazı ahırlarda çok yüksek olabilir. Ölüm oranı çok azdır.

İlaçla tedavi mümkündür. Püskürtme veya banyo şeklindeki ilaçlarla mücadele yapılır. Hasta hayvanlar en kısa sürede ayrılmalı ve tedavi ettirilmelidir.KULİS

Editör: Zerrin Ağar