Vestel Elektronik Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, Vestel’in önemli yatırımlarından olan otomotiv elektroniği alanında çalışan ArGe ekibinin Manisa Teknokent’e taşınacağını duyurdu. Vestel’in, dünya pazarında rekabet edebilmek amacıyla Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ArGe yatırımı yaptığını ifade eden Sarpel, Arge alanında Manisa Teknbokent’i çok sevdiklerin söyledi. Sarpel, “Vestel ArGe’si olarak daha da büyüyerek Manisa Teknokent’te var olmaya karar verdik. Bu nedenle uzun soluklu proje gruplarımızı taşımaya karar verdik. Onların başında da otomotiv elektroniği alanında çalışan ekibimiz geliyor. Araştırma grubumuzla beraber bu ekibimiz kısa süre içerisinde burada olacak.” dedi.

Manisa Teknokent’te, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ve Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işbirliği ile Vestel ArGeTa (Araştırma-Geliştirme-Tasarım)  açıldı. Açılışa Manisa Valisi Ahmet Deniz, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Vestel Elektronik Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ile ilgili davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Manisa Teknokent Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş yaptı. Aktaş, Manisa Teknokent’le ilgili bilgiler verdi.  Teknokent'teki açılış töreninde konuşan Vestel Elektronik Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, ArGe’nin günümüz teknolojisindeki önemine vurgu yaptı.

“ÜLKE OLARAK ARGE’YE YETERLİ PAYI AYIRAMIYORUZ”

Teknolojinin çok hızlı değişip geliştiğini söyleyen Sarpel, Manisa Teknokent’te neden ArGeTa birimi açtıklarını anlatarak konuşmasına başladı. Sarpel şunları söyledi: “ArGeTa fikrine nasıl geldik? Bunu gerekli kılan neydi? Öncelikle bunu açıklama gerekiyor. Teknoloji çok hızla gelişip değişiyor. Firmaların her şeyi kendi başına yapma şansı yok. En iyiler dahi bunu yapmıyor. Mutlaka birliktelik içerisindeler ve finalde ayrılıyorlar. Bizim de bu yönde çalışmalarımız var. ArGe anlamında henüz istenilen noktaya gelebilmiş değiliz. Türkiye’nin şu anda ArGe’ye harcadığı miktar GSMH içerisinde yüzde 1’ler seviyesinde. 2023 hedefi ise yüzde 3. Ama rekabet edilen ülkelerde bakarsanız şimdiden yüzde 3’leri, yüzde 4’leri rahatlıkla görebilirsiniz.”

“VESTEL’İN ARGE’YE AYIRDIĞI MİKTAR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE”

Vestel Şirketler Grubu’nun tüm teknolojiler üzerine araştırma yaptığını kaydeden Saprel, “Vestel Şirketler Grubu olarak tüm teknolojiler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bunların her biri inanılmaz araştırma geliştirme ve birlikte çalışma gerektiriyor. Sadece Vestel tarafında 16 bin kişi çalışıyor. Bunun yaklaşık bin 600’ü aşkın kısmı ArGe çalışanlarından oluşuyor. Bizim şirket olarak ArGe’ye ayırdığımız miktar yüzde 4. Şu anda Türkiye’nin, OECD ortalamasının ve Türkiye’nin 2023 hedefinin çok ötesinde harcama yapıyoruz ama inanın yetmiyor. Rekabet edebilmek için çok daha fazla çalışmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

“ARGE BAŞARIYI DA GETİRİYOR”

ArGe’nin önemini verdiği örneklerle açıklayan Sarpel, “Bunun sonucunda da televizyon ve beyaz eşyada Avrupa’nın önde gelen üreticileri arasındayız. Kendi sektöründe sürekli ihracat lideriyiz. Türkiye’nin en iyi ArGe’si seçiliyoruz kendi sektörümüzde. Bir ön çeki yıl Türkiye’nin açık ara patent şampiyonu olduk. Aynı yıl en çok patent başvurusunda Avrupa’da ilk kez bir Türk firması ilk 50’ye girdi ve o firma bizdik.” diye konuştu.

“FİKİRLERİN ÇOK HIZLI ŞEKİLDE PROTOTİPE BÜRÜNMESİ GEREKİYOR”

Sarpel, ArGeTa’nın amacı hakkında şunları söyledi: “Bütün bu işlerin ArGe’sini tek başımıza yapmamız mümkün değil. Bu amaçla olabildiğince çok kuruluşla bir araya gelmeye çalışıyoruz. ArGeTa konusunda gelince, değişen teknolojiler konusunda bir şekilde bu rekabetin içerisinde yer almamız gerekiyor. Bu amaçla birçok noktada kümelenerek ortak akıl geliştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde girişimcilik mekanizmaları fena işlemiyor. Çok sayıda fikir ortaya çıkıyor.  Ama fikirlerin gerçeğe dönüşmesi konusunda sıkıntılar var. Belki de bin fikirden biri gerçekten hayata geçiyor. Bunun en önemli etmenlerinden bir tanesi hızlıca hayata geçmemesi. Burada bir hızlı prototipleme ihtiyacı doğuyor. Bizim de bu işi en hızlı nasıl yaparız diye düşündüğümüz bir dönemdi. Öğrendik ki Teknokent’te Zafer Kalkınma Ajansı’yla birlikte böyle bir oluşum içerisinde girmeye çalışıyorlar. Biz de bu fırsatı kullandık. Tarafların hepsi çok istekli olunca sonuca hızlı ulaştık. Finansal kısımda Zafer Kalkınma Ajansı önemli katkı sundu. Bizim de katkılarımızla birlikte bu noktaya geldik. Buraya 4 elle sarıldık. Fabrikalarımızdaki teknik kısımdaki arkadaşlarımız buranın sonuçlarından faydalanmaya başladılar. Son derece memnunuz. Giderek de hizmetler konusunda daha da gelişiyoruz.”

“OTOMOTİV ELEKTRONİĞİ SEKTÖRÜ MANİSA’YA TAŞINIYOR”

Sarpel, konuşmasının sonunda Vestel’in önemli yerli ve milli yatırımlarından birinin ArGe’sinin Manisa’ya taşınacağını duyurdu. Sarpel şunları dile getirdi: “Biz burada olmayı sevdik. Biz Vestel ArGe’si olaraktan da daha da büyüyerek var olmaya karar verdik. Bu nedenle uzun soluklu proje gruplarımızı taşımaya karar verdik. Onların başında da otomotiv elektroniği alanında çalışan ekibimiz geliyor. Araştırma grubumuzla beraber bu ekibimiz kısa süre içerisinde burada olacak. Bir sonraki aşama üniversitemizin imkanlarını daha fazla kullanmaya geliyor. Mutlaka buradaki projelerle ilgili mühendislik dallarındaki bitime projelerine, lisans tezlerine, hatta doktora tezlerine bir şekilde eşleştirmemiz gerekiyor ki her iki taraf için de avantaj sağlasın.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, ArGeTa merkezini kurdeleyi keserek hizmete açtı. ArGeTa merkezinde mühendis ve stajyer öğrencilerden oluşan 12 kişilik ekip, üretilen herhangi bir ürünün prototipinin oluşturulmasında görev yaparak, seri üretime hazır hale getirilmesi için çalışacak. Merkezde ayrıca girişimcilere hem üretim hem de mühendislik desteği verilmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim