Manisa’da üzüm rekoltesi, her üzüm sezonu öncesinde kurumları birbirine düşürüyordu. Belirsizliğin ve fiyat simsarlığının önüne geçmeyi amaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, rekoltenin kendileri tarafından açıklanacağını duyurdu. Uygulamaya Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de destek verdi. Kaçire, “Önemli olan rekolteyi doğru tahmin etmek değil. Biz de rekolteyi doğru tahmin ediyoruz. Önemli olan rekolte üzerinden fiyatların oynanmaması. Bu yıl bunu yapamayacaklar.” diye konuştu.





MANİSA’NIN en önemli tarım ürünlerinin başında gelen Sultaniye Üzümü’nde hasat zamanı yaklaştı. Her yıl Manisa’daki kurumları, hatta İzmir’le Manisa’yı da birbirine düşüren rekolte tahminlerinde belirsizliğin önlenmesi için tedbir alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, rekoltenin kendileri tarafından, gerekli görüldüğü takdirde açıklanacağını duyurdu.
“GEÇEN YIL TALEP ETMİŞTİK”
Üzüm rekoltesinin tek elden açıklanması kararını değerlendiren Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, bakanlığa bu öneriyi kendilerinin sunduğunu hatırlattı. Kaçire, “Üzüm rekoltesinin tek merkezden açıklanması bence de doğru bir karar. Geçtiğimiz günlerde Manisa Sultaniye Üzümü’yle ilgili Ankara’ya gittik. Tabi toplantıda rekolte çalışmaları da gündeme geldi. Geçen yıl bizim bu konuda bir çalışmamız vardı. 14 maddelik bir dosyayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduk. Üzüm Daire Başkanlığının kurulması, soğuk hava depolarının ve lisanslı depoların kurulması isteğinde bulunduk. Bunların yanında bir de Karadeniz’de fındık rekoltesinde olduğu gibi üzümde de rekoltenin bakanlık bünyesine alınmasını teklif ettik. Bakanlığımız da bunu kabul etti.” ifadelerini kullandı.
“REKOLTE DOĞRU TAHMİN EDİLEBİLİR, ÖNEMLİ OLAN FİYATIYLA OYNAMAMAK”
Rekolte tahminleri konusunda her yıl yaşanan tartışmalara da değinen Kaçire, tartışmaların bu yıl tekrarlanmayacağını umut ettiklerini söyledi. Kaçire şöyle konuştu: “Rekolte çalışmaları yıllardır Manisa’mızda bir kangren haline geldi. Eskiden beri İzmir Ticaret Borsası rekolte tahminlerini ranta çevirip rekolteyi yüksek gösteriyordu. Böyle olunca da üzümün fiyatı düşüyordu. Geçen gün yine bu konuyla ilgili açıklama yapıldı İzmir Ticaret Borsası tarafından ve rekoltenin her yıl tutturulduğu açıklandı. Önemli olan rekolteyi doğru tahmin etmek değil. Biz de rekolteyi doğru tahmin ediyoruz. Önemli olan rekolte üzerinden fiyatların oynanmaması. Bu yıl bunu yapamayacaklar Allah’ın izniyle.”
“ÜRETİCİ İÇİN DOĞRU KARAR”
Rekolte tahmininin tek merkezden yapılmasının üretici için de olumlu olacağının altını çizen Kaçire, “Üzüm üreten ilçelerimizde bizim odamızın temsilcilerinin de komisyonda olması şartıyla tespitlerimizi yaptık. Yakında bunları bir rapor haline getirip bakanlığımıza sunacağız. Üreticimiz açısından bu durumun çok iyi olacağına eminim.” dedi.
“PATENTİNİ ALACAĞIZ”
Geçtiğimiz yıllarda patenti İzmir’e kaptırılan Sultaniye Üzümü’nün patentini almak için de çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Kaçire, “Geçtiğimiz günlerde Manisa Sultaniye Üzümü’yle ilgili Ankara’ya gittik. Üzüm üreten ilçelerimizin ticaret borsası başkanlarımız ve ben oradaydım. Üzümün tescili İzmir’de bildiğiniz gibi. Bu ismin de Manisa’ya verilmesi yönünde girişimlerde bulunduk. Bir takım zorluklarla karşılaşsak da bu ismin geri alınacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
“BAKANIMIZI AĞIRLAMAK İSTERİZ”
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’ın ‘üzüm rekoltesi Ankara dışında açıklanacaksa bu yer Manisa olmalıdır’ açıklamalarını da destekleyen Kaçire, şöyle konuştu: “Üzümün rekoltesinin Manisa’da açıklanmasını biz de istiyoruz. İnşallah bakanımız bunu kabul eder. Kendisini Manisa’da ağırlarız ve rekolteyi burada açıklar. Rekolte gerekli görülürse açıklanacak ve bu açıklama inşallah Manisa’da olur.”
ÜRETİCİYE ÇAĞRI
Son olarak üzüm üreticisine çağrıda bulunan Kaçire, “Hasat dönemi yaklaşıyor. Her yıl yaptığımız kampanyaya devam ediyoruz. Üreticimiz üzümünü açığa dökmesin. İhtiyacı kadar ürün satsın. Manisa’nın ve Türk ekonomisinin olmazsa olmazı onla üzüme sahip çıksınlar.” dedi.

Editör: TE Bilişim