Üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili meclis araştırma komisyonu önergesi veren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm üreticileri yıllardır alın terinin karşılığını alamamaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak 9 Ekim 2017 tarihinde üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili meclis araştırma önergesi verdik. Üzüm üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için tüm siyasi partilerin katılımıyla TBMM’de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.” dedi.

Üzüm üreticisinin sorunlarına Ankara’da değinen MHP’li Akçay, meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Akçay, “ Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünya birincisidir. Ülkemizde yaklaşık 200 bin aile üzüm üretimi ve sanayinden geçimini sağlamaktadır. Üzüm üreticileri yıllardır alın terinin karşılığını alamamaktadır. Maliyetler artmakta, emekler boşa gitmektedir. Hükümet kg maliyet 3 lira 75 kuruş olan kuru üzümün taban fiyatını 4 lira olarak açıklanmıştır. Bu fiyat ne yazık ki üzüm üreticisi çitçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bugün kuru üzüm halen 4 TL’den satılmaktadır. Üzüm üreticisinin alın terinin karşılığını alabilmesi için kuru üzüm fiyatı bu yıl için en az 5 TL olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak 9 Ekim 2017 tarihinde üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdik. Üzüm üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. ” dedi. 

MHP’li Akçay üzüm üreticilerinin sorunlarının çözümüne yönelik vermiş olduğu Meclis Araştırma Komisyonunun gerekçesinde “Ülkemizin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi ve bağcılıktan geçimini sağlayan yüzbinlerce ailenin gelir ve refah düzeyinin artırılması ve üreticilerimizin diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilmesi için bağcılık sektöründe karşılaşılan sorunların bir an önce çözülmesi gerekmektedir.  Ülkemizde bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak üretimin artırılması ve üreticilerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“KURU ÜZÜM 5 LİRA OLMALIDIR”

Kuru üzüm fiyatının bu yıl için en az 5 TL olması gerektiğini söyleyen Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet maliyet 3 lira 75 kuruş olan kuru üzümün taban fiyatını 4 lira olarak açıklanmıştır. Bu fiyat ne yazık ki üzüm üreticisi çitçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bugün kuru üzüm halen 4 TL’den satılmaktadır. Üzüm üreticisinin alın terinin karşılığını alabilmesi için kuru üzüm fiyatı bu yıl için en az 5 TL olmalıdır. TARİŞ’e bu fiyattan üzüm alımı yapması için kaynak aktarılmalıdır.  Kaynak aktarılmasına rağmen TARİŞ piyasayı regüle edecek alımı yapamazsa, Toprak Mahsulleri Ofisi benzeri bir müdahale kurumu oluşturularak yetkilendirilmelidir.”

Editör: TE Bilişim