Manisa’nın bir numaralı tarım ürünü olan Sultaniye Üzümü’nde hasat dönemi yaşanıyor. Üzüm bağlarından kesilen ve sergide kurumaya bırakılan üzümler, Salı günü yağan yağmur nedeniyle çiftçi zarara uğradı. Yağmur sonrası sergideki üzümlere tekrar potasyumlu su veren çiftçi, TARSİM yetkililerine seslendi. Çobanisalı üretici Bekir Karabıçak “Zaten bağlarımıza sigorta yaptırıyoruz. TARSİM yetkilileri bu konuya el atsın sergideki üzüm de sigortalansın. Tarladaki ürün sigortalı, sergideki ürün sigortalı değil. Biz sergide de zarara uğruyoruz. Bu konuya bir çare bulunsun.” dedi. Manisa’da Salı günü etkili olan yağmur sergilerdeki üzümlere zarar verdi. Yağmur altında kalan üzümlerin bazılarında morarmalar oluştu. Yağmurun ardından bugün sergilerde şerbetleme telaşı başladı. Kurumak üzere olan üzümleri yağmurdan dolayı zarar gören çiftçi, morarmaları önlemek ve kalite kaybını azaltmak için şerbetleme işlemi yaptı.

ÜRETİCİ SERGİDEKİ ÜZÜME TEKRAR POTASYUM VERİYOR

Aşağıçonisa Mahallesi’nde çiftçilik yapan İbrahim Idızbez, kaldırmak üzere olduğu üzümlerinde yağmurdan dolayı kalite kaybı olduğunu anlattı. Idızbez, “Dün (Salı günü) öğleden sonra yağmur başladı, kısa aralıklarla ama şiddetli yağdı. Kalite kaybı oldu, kaldırılması biraz daha geçe kaldı. Şimdi yeniden şerbetleme yapıyoruz. Yeni serilen üzümler daha fazla zarar gördü. Morarmalar oluştu. Kalite kaybı fiyatın düşmesine neden olur. Renginde bir kararma olur ama tadında bir değişme olmaz. Tüketici bakımından endişe edilecek bir durum yok. Üzümün üstündeki potasyum yağmurdan yıkandığından dolayı şimdi ikinci bir şerbetleme yapıyoruz. Daha önce attığımız şerbet yağmurdan yıkandı, gitti. Kuruması, rengi daha fazla zarar görmesin diye bunu yapıyoruz” diye konuştu.

ÜZÜMCÜDEN TARSİM ÇAĞRISI

Aynı mahallede çiftçilik yapan üzüm üreticisi Bekir Karabıçak, üzümlerinin sergide olduğunu belirterek, “Üzümleri kaldıracaktık ama yağmur yağınca çürümemesi için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Şimdi zeytinyağı, potasyum ile yağmurun yıkadığı üzümlerdeki zararları azaltmaya çalışıyoruz. Renginde morarma olacak. Biz onu en aza indirmeye çalışıyoruz. Malımızı kurtarmaya çalışıyoruz” dedi. Ürünün dalında sigortalı olduğunu ancak, dalından kesildiği andan itibaren sigortasının bittiğini söyleyen Karabıçak, TARSİM’in ürünü çuvala koyana kadar sigortalamasını istedi. Karabıçak, “Bu ürün bağda da benim ürünüm. Yağmurdan zarar gördük, TARSİM’e hiçbir şey bildiremiyoruz. Hasat ettik ama çuvala girmedi ki, ürünü satmadım ki. Bunun için sergide de sigorta istiyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİNİN TALEBİNE KAÇİRE DE DESTEK VERDİ

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, yağmurdan dolayı sergide olan üzümlerde kalite kaybı olacağını söyledi. TARSİM’in üzümün dalından kesildiği andan itibaren geçerli olmadığını hatırlatan Kaçire, dalından ambara kadar TARSİM sigortası istedi. Kaçire, şöyle devam etti: “Yağmur sergideki üzümde kaliteyi düşürür, morarma yapar. Geç kurumasına neden olur. Üzüm dalından kesilince sigorta kapsamına dışına çıkıyor. Biz bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Dalından ambara kadar sigortalı olmalı. Genel Merkeze bunu bildirdik, TARSİM’le bu konular gündeme gelecek.”

Editör: TE Bilişim