İhracatçı firmalarla buluşmak üzere Manisa’da bulunan Ekonomi Bakanlığı heyeti, 2 gün boyunca 100 firmayla görüştü, iş dünyasının talep ve önerilerini aldı. Heyet, hafta sonunda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde firma temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25. Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya ve İhracat Genel Müdürü Özgür volkan Ağar, firmaların taleplerini ve sorunlarını dinledi.

Ekonomi Bakanlığınca firmalara sağlanan destekler anlatıldı. Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal başkanlığında Manisa’ya gelen ekip 2 gün boyunca 100 firmayla görüştü, iş dünyasının talep ve önerilerini aldı. Değerlendirme toplantısına Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, firma temsilcileri katıldı.

Değerlendirme Toplantısı’nda Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25. Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya ve İhracat Genel Müdürü Özgür volkan Ağar, firmaların taleplerini ve sorunlarını dinledi.

2023 vizyonunda belirtilen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için ihracatı arttırıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, “Bu anlamda Ekonomi Bakanlığımızın ihracatın arttırılmasına yönelik teşvikleri, yurtdışına açılma sürecinde firmalarımıza çok büyük olanaklar sağlamaktadır. Bu teşviklerin ihracatın her safhasını kapsaması da ayrıca önem arz etmektedir.   Bakanlığımız ihracata yönelik olarak pazar araştırmasından ihracatın gerçekleştirilmesine kadar değer zincirinin tüm halkalarına yönelik politikaları etkin bir şekilde oluşturmaktadır. Bu oldukça önemlidir. Zira bu sayede ülke olarak ihtiyacımız olan Ar-Ge, inovasyon, paten, markalaşma ve tasarım konularında gelişme kaydedilmektedir. Nihai hedefimiz, ihracatçılarımızı yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler ihraç etmeye yönlendirmektir.  Bizler bu çalışmalarından dolayı Ekonomi Bakanlığımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bakanlık yetkililerimizin Manisa’ya gelerek işletme sahiplerimizle bir araya gelip, onları iş yerlerinde ziyaret ederek bire bir görüşme yapmaları, bizlere ayrı bir motivasyon, ayrı bir güç katmıştır.

Başkan Erbil, “2017 yılındaki 157 milyar dolar olan ihracatımızın 2018 yılında 170 milyar dolar seviyelerine ulaştırmak için hep birlikte var gücümüzle çalışıyor, çalışmaya da devam edeceğiz.   Manisa’mız 2017 yılında 4 milyar 1 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Ege bölgemizde İzmir’den sonra ikinci sırada bulunuyor. Manisa dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yerdir.  Sektörel bazda baktığınız zaman Manisa’mız tütün ürünleri imalatında Türkiye 3.’sü. elektrikli teçhizat imalatında Türkiye 2.’si,  bilgisayar, elektronik ve optik ürünler imalatında Türkiye 1.’sidir. Dünya Sultaniye kuru üzüm tüketiminin yüzde 90’ına yakınını biz karşılıyoruz. Tüm bu veriler ihracatın, hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisi açısından ne kadar önemli bir paya sahip olduğunu bizlere bir kez daha göstermektedir. 2018 yılında da ekonomimizdeki büyümeye paralel olarak ihracatımız da daha fazla artacaktır şüphesizdir. Sayın bakanımızın dediği gibi kendi teknoloji devlerimizi yaratmalıyız” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25. Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, neden böyle bir çalışma yaptıklarıyla ilgili firma temsilcilerine bilgi verdi.  Yüksel, bugüne kadar bin 600 işletmeyi bizzat ziyaret ettiklerini kaydederek, bu ziyaretlerin Mayıs ayı başına kadar devam edeceğini vurguladı. Yüksel, böylece 81 ili tamamlamış olacaklarını ifade etti. bu ziyaretlerde hedeflenen konunun Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının, sanayideki işletmeleri ziyaret etmek ve sahada birebir görüşmek olduğunu söyleyen Yüksel,  özellikle ihracata yönelik çalışan firmaların dertlerini, sorunlarını yerinde dinlemek olduğunu belirtti. Yüksel, “Sorunları tespit etmek, talepleri almak, yaşanan sıkıntılar varsa bunları öğrenmektir. Bu en büyük amacımız, en büyük hedefimiz. Bu konuda sahadan ciddi öneriler aldık. Sahada yaşanan ciddi problemlerle ilgili bilgi sahibi olduk. Bu anlamda birde önemli olan sahada yaşanan bilgi kirliliği varsa onları da ortadan kaldırmaya vesile oldu. Değerli bakanımız Nihat Zeybekçi’ye teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.

Manisa’da üç ekiple firmaları ziyaret ettiklerini vurgulayan Yüksel, 100 firmayı tamamladıklarını söyledi.

Toplantı daha sonra basına kapalı şekilde devam etti.

Editör: TE Bilişim