Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Sancaklıbozköy’de üreticileri ziyaret ederek, günlerini kutladı, sorunlarını dinledi. Kuzey Yarım Küre’nin ilk kirazının üretildiği yer olan Sancaklıbozköy’de kiraz üreticileri fiyatların düşük olmasından yakındı.

“GENÇ ÇİFTÇİ YOK”

Altındağ, “Soflarımızı donatan, yaz kış yağmur çamur demeden uğraşıp da bizlerini yaşamanı idame ettirmek için üreten çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Çok değerli çiftçilerimizi yerinde ziyaret ederek Çiftçiler Gününü kutlayalım dedik.  Bir kiraz bahçesindeyiz. Sancaklıbozköy Mahallesi’nde meşhur kirazın yoğunlaşma döneminde ama fiyatların biraz aşağıda kaldığı, üreticilerimizi çok memnun etmediği durumuyla karşı karşıyayız. Bundan sonraki çıkacak olan diğer ihracat kirazlarında inşallah biraz daha iyi olur.  Üreticimiz para kazanır. Üreticimiz para kazandığı zaman bunları devam ettirmek zorunda kalır ama şuanda bizim Türkiye’de çiftçimizin yaş ortalaması 55. Gün geçtikçe gençlerimiz çiftçilikten uzaklaşıyor. Buna devletin en yakın zamanda tedbir alarak çiftçilerimiz tarladan uzaklaştırmamalıyız. Eğer biz çiftçiyi tarladan uzaklaştırırsak ülkenin halini siz düşünün. Biz üretirsek vatandaş ucuz yiyecek ama bize de üretmek içinde destek gerekiyor” dedi.

“DOLARIN YÜKSELİŞİ GİRDİYİ, GİRDİ YÜKSELİŞİ SATIŞLARI ETKİLİYOR”

Doların yükselmesiyle mazot fiyatlarının, gübre fiyatlarının, işçi fiyatlarının çok aşırı derecede arttığına dikkat çeken Altındağ, bu durumun maliyetlere yansıdığını vurguladı. Altındağ, “Biz tüketiciye pahalı yesin demiyoruz. Biz ürettiğimiz üründen para kazanmadığımızda mutlaka pahalı satmak zorundayız. Böyle olunca pahalı yiyecek. Onun için mazot, gübre destekleri daha çok artırılmalıdır. İlaç fiyatları yüzde 100 arttı. Soğan pahalanınca tanzim satışları devreye girdi. Bugün kiraz 3 liraya, 4-5 liraya satılıyor. İşçinin parasını ancak kurtarıyor. Burada belediye girsin, 8-10 liradan alsın buradan gidip satsın. Biz ne yapalım çiftçi olarak bizimde elimizden tutan bir yardımcı olması gerekiyor. Üreticinin malı pahalandığı zaman ithal ediliyor da düştüğü zaman niye elinden tutulmuyor. Burada tanzim satışları bu şekilde devriye girmesi lazım” diye konuştu.

“BU GİDİŞLE ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIZ”

Kiraz üreticilerinden Musa Azılı, “Üretici olarak iç piyasa alınan mallar 7-8 lira iken bugün 3 liraya düştü. Biz bütün alıcıların buraya gelmesini istiyoruz. Umudumuz ihracat olursa bundan sonraki kirazlarda var. İşçi parası pahalı, mazot pahalı. Sadece bu tarlanın bir aylık sulanması bin TL. Giderler çok pahalı olduğu için bu işin içerisinden çıkamıyoruz. Bu gidişle de çiftçiliği bırakacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim