DENİZLİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, büyümenin neredeyse üçte birinin ihracat kaynaklı olduğunu belirterek, bu durumun kendilerini sevindirdiğini, hedeflerine emin adımlarla yürürken doğru işler yaptıklarını gösterdiğini ifade etti.

Kocasert, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11,1 ile çift haneli büyüdüğünü anımsatan Kocasert, "Geçen sene aynı dönemde yaşadığımız küçülmenin baz etkisi ve Kredi Garanti Fonu aracılığıyla sağlanan kredilerin katkısıyla çift haneye yakın bir artış bekleniyordu. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen ekonomik büyümenin son derece önemli ve cesaret verici olduğunu söyleyebiliriz. Tüm dünya ülkelerini geride bırakarak en hızlı büyüyen ekonomi olmamız çok sevindirici." ifadelerini kullandı.

Kocasert, şunları kaydetti:

"Sene başından bu yana ülkemiz için çok düşük büyüme tahminleri yapan uluslararası kuruluşlar, ülkemizin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmişlerdi ancak görünen o ki yıl sonu itibariyle yüzde 6,5 bandında büyüme beklediğimiz ülkemiz ekonomisi, uluslararası kuruluşları bir kez daha yanıltabilir. İhracat büyümeye bir kez daha pozitif katkı sundu. İhracatın 3,5 puan ile büyümeye son beş yılın en yüksek katkısını sağladığına büyük bir mutlulukla şahit oluyoruz. Büyümenin neredeyse üçte biri ihracat kaynaklı. Bu durum da biz ihracatçıları son derece sevindiriyor, hedeflerimize emin adımlarla yürürken doğru işler yaptığımızı gösteriyor."

- "Bu ivmenin süreceğini tahmin ediyoruz"

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan da üçüncü çeyrekte kaydedilen büyümenin iş dünyasına güven ve umut verdiğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin hız kesmeden ilerlediğini ve bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bıraktığını belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin büyümede dünyanın bir numarası olacağını Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci açıklamıştı. Bugün ilan edilen resmi rakamlar da bunun kanıtı oldu. Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Türkiye ekonomisi, her türlü spekülatif müdahaleye, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının maksatlı değerlendirmelerine rağmen büyümesini sürdürmüştür. Yakalanan bu ivmenin süreceğini tahmin ediyoruz."

Kaynak: aa