Türkiye'nin küresel güçlerle savaşı çetin geçiyor. 15 Temmuz darbe teşebbüsünde başarılı olamayan Amerika ve Avrupa, Türkiye'ye ayar vermek için dolar ile Euro ile oynuyor. Dolar ve Euro 3-4 ay öncesine kadar normal seyrinde giderken birden bire patlama gösterdi. İthalat ve ihracat yapan iş çevreleri ekonominin birden bire dalgalanması karşısında şaşırıp kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yastık altındaki dolarlarını bozdurmaya çağırdı. Halkın büyük bir kısmı banka ve döviz bürolarına koşarak elinde eteğinde bulunan dolarları bozdurmaya başladı. Ortada bir panik havası var mı, var. Geçen hafta kuyumcular çarşısında bir gezinti yaptım. Küçük esnafın dükkanlarına girip çıktım. Esnaf kan ağlıyor diyebilirim. MESOB Başkanı Hasan Geriter, Borsa Başkanı Sadık Özkasap, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık'la beraber oldum. Organizatör Ufuk Tanık'tı. Kordon boyunu gezdik. Trafikten çekindiğimiz için erken gittik. Hafta arası olmasına rağmen Kordon bildiğim Kordon. Vur patlasın çal oynasın havasındaydı. Ülkenin durumu ekonominin halinin teğet geçtiği Kordon boyunda Veli Usta'da oturduk. Borsa Başkanı Sadık Özkasap dolardan endişeli. Hasan Geriter esnafın halini anlatıyor. Ufuk Tanık dinliyor. Ben "Söylediklerinizde haklısınız. AK Parti iktidarından önceki koalisyon dönemlerinde geçirdiğimiz o büyük ekonomik krizi hatırlayın. Onu atlatan bu ülke dolar ve ekonomi krizini atlatır. Hükümetin eli armut toplamıyor. Bekleyin bir dizi iş adamı ve esnafı rahatlatacak tedbirleri alacaklar" deyince hepsi birlikte "Haklısın" dediler. Yeter ki ülkemizde huzur olsun. Bakın Başbakan Binali Yıldırım, beraber olduğumuz gecenin üzerinden bir-iki gün sonra tedbirleri açıkladı.
Dolar bazında ihracat yapanların keyfi yerinde. Belki de son yılda görmedikleri büyük karlarla karşı karşıyalar. Sanayide girdileri ithalat üzerine kurulan işletmelerin ise ağzını bıçak açmıyor. Geçenlerde Anemon Otelleri zincirinin Onursal Başkanı İsmail Akçura ile birlikte oldum. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyarete gittik. Çeşitli konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. İsmail Akçura, ekonominin böylesine inişli çıkışlı durumundan memnun değil. Ancak Akçura, Türkiye'nin büyük ülke olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi ekonomik darbeyi de atlatacağından umutlu görünüyor.
Bir süredir ekonomist ve para piyasalarını iyi bilen Hikmet Oray Yalçın'la birlikteyim. Gündüz ve gece beraberiz. Hikmet Oray Yalçın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına ayak uydurarak dolar bazındaki birikimlerini bankalardan bozduranlar arasında. Dünya piyasalarını da iyi biliyor. Kendisi ile Akhisar'a Keskinoğlu firmasına gittik. Yeni Asır'dan tanıdığım Eylem Ekin, ben, sosyete dürümcüsü Mehmet ile tavukçuluk sektörünün bir numaraları arasında bulunan Keskinoğlu tavukçuluğun patronlarından Mehmet Keskinoğlu ile bir görüşme yaptık. Ekonomistle patron arasındaki görüşmeyi dikkatle izledim. Konu ülke ekonomisi ve doların seyri üzerine. Mehmet Keskinoğlu'nu rahat ve kendinden emin gördüm. Sorunlarını çözen Keskinoğlu dünyanın her yerine tavuk ürünlerini ihracat yapıyor. Hikmet Oray Yalçın'ın Ukrayna'da da bisküvi ve çikolata fabrikası var. Manisa ve Antalya'da çiftliklerinde büyükbaş hayvan yetiştiriyor. Ekonomist Yalçın şu anda yaşadığımız durumu da bir güzel anlattı. 3.60 bulan doların ateşinin kısa sürede düşeceğini, 3.25 veya 3.30 civarında seyredeceğini ifade etti. Dalgalanmanın duracağı görüşünde. Keskinoğlu Ortadoğu ve Çin'e yaptıkları ihracattan şimdilik memnun. Kolisini 22 dolardan sattığı yumurtanın birden bire 40-44 dolara yükseldiğini söylerken hammaddelerinin bir kısmını da ithalatla karşılandığını anlatırken, buradaki sıkıntıları da dile getirdi. Keskinoğlu tesislerinde öğle yemeği yedik. Mehmet Keskinoğlu bana "Maşallahın var. Dün neysen bugün de öylesin" diye takıldı. Buluşmadan her iki taraf da memnun ayrıldık. Hikmet Oray Yalçın'ın Osmancalı'daki çiftliğini methediyorlar. Görmek nasip olmadı. İşin başında Mustafa Çelebi duruyor. İki bine yakın büyükbaş hayvan var. Günde 15 ton süt elde ediliyor. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de geçen hafta çiftliğe ziyarete gitmiş. O da beğenmiş. Bir gün nasip olur inşallah. Hikmet Oray Yalçın dünya piyasalarındaki durumu görmek için Hong Kong'a uçtu. Ben de Sümer Oral, Zafer Ünal, Halim Sezici ile Kıbrıs'a gittik. Oradaki durumu da dönünce yazacağım.