16.Dönem İstanbul ve 19. Dönem Balıkesir milletvekilliği yapan; Demirel Hükümetlerinde uzun yıllar devlet bakanlığı görevlerini üstlenen ve Demirel'in sırdaşı olarak bilinen Ekrem Ceyhun'u geçen hafta sonu kaybettik.

Ekrem Ceyhun siyasete adım attığı 1977 yılı öncesinde, yüksek inşaat mühendisi olarak, önce karayollarında çalışmış daha sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nda Koordinasyon Daire Başkanı, Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakanlık Müsteşarlıkları görevlerinde bulunmuştur.

Ekrem Ceyhun'un bugün belki birçok hemşerimizin hatırlamadığı , Manisa'mızla ilgili bir dönemi olmuştu.

14 Ekim 1973 Milletvekili Genel Seçimlerinde Ekrem Ceyhun Manisa'dan Adalet Partisi listesinde kontenjan adayı olarak gösterilmişti. Ancak listede 7. sırada idi. Kontenjan adaylığı açısından bu sıralama pek rastlanan bir şey de değildi. Ön seçim sonucu ortaya çıkan listenin kesinlikle değişikliğe uğramaması ısrarı, Demirel 'e rağmen böyle bir sonucu ortaya çıkardı. Sonunda Ceyhun seçilememişti.

Ancak bu süreçte Muradiye 'de yaşanan çok hoş bir anekdot da hala hafızalardadır. Seçim çalışmaları kapsamında bir akşam Muradiye'ye gidilir. Toplantının yapıldığı kahve tamamen doludur. Merhum Hamdi Mergen ev sahibidir. Mevsim müsait olduğu için kalabalık sokağa da taşmıştır. Konuşma sırası Ekrem Bey'e geldiğinde , Manisa'mızın sevilen ve babacan senatörü Ruhi Tunakan Ekrem Bey'i tanıtan kısa bir konuşma yapar. Onun meslek hayatında ki gelişmeleri ve yaptığı görevleri tek tek sayar; Demirel'in çok sevdiği kıymetli bir kişi olduğundan söz eder. Tam yerine otururken kahvenin uç köşesinde oturan bir Muradiyeli ayağa kalkar ve söz ister. Der ki II Peki Ruhi Bey, Ekrem bey bu derece değerli bir kişi de niçin onu listenin 7. Sırasına koydunuz?" Ruhi Bey bu haklı soru karşısında duraklar ve sonra zekice şöyle cevaplar. 11 Bu soruya Ekrem Bey kendi cevaplayacak." Ekrem Bey ne desin “Askerlik de generallik de olur, erlik de . Önemli olan vatandır” der. Şunu da ifade edeyim Ekrem Ceyhun benim eski Maliye Bakanı Sümer Oral abimin çok sevdiği bir değerli abisidir.

Allah gani gani rahmet eylesin.