Gelin sizinle bugün bir oyun oynayalım. Yaşınız kaç olursa olsun bugüne kadar yaşadığınız hayatınızda kazançlarınız ne oldu, onları tek tek yazın. Her şeyi yazabilirsiniz. Eğitim, iş, aile, çevre vs... Bunları yazdıktan sonra bir de olmasını istediğiniz ama bir şekilde gerçekleşmeyenleri not alın. İsterseniz bunları karşılıklı olarak yazın olanlar ve olmasını istedikleriniz diye.

Hepsini yazıp bitirdikten sonra, şöyle bir arkanıza yaslanın ve okuyun.

Bu biraz hayatınızın ve hayallerinizin özeti gibi bir şey oldu. Kimi zaman belki de lafta söylediklerinizi kağıda döktünüz. Muhasebecilik deyimiyle hayatınızın aktif ve pasifleri gözünüzün önünde.

Okuduğunuzda çok şükür ettikleriniz de var içlerinde, derin bir iç çekerek 'Ah keşke' dedikleriniz de. Ama eminim ki halâ gerçekleştirebileceğiniz olanlar da. Ben kendimle ilgili tabii ki de tek tek şunları yazdım demeyeceğim. En çok şükür sebeplerim olarak çocuklarımı, 'Ah keşke' olarak ise 17'li yaşlardaki söz dinleme huyumu yazdığımı söyleyebilirim. Söz dinlemenin ne zararı var  'Ah keşke' dedirtecek kadar diyorsunuz eminim, küçük bir ipucu, üniversiteyle alakalı.

Evet hepinizin yazdıklarınızı okuduğunda kazanımlarınıza şükrünüz olduğu kadar, olmayanlar için de biraz buruk hissettiğinizi biliyorum. Ama hiç sahip olmadıklarımıza üzülmenin ya da hayıflanmanın bir getirisi yok bizlere. Yaşanmamışlıklara üzülmek boşa. Yaşadıklarımıza ve sahip olmadıklarımıza istediğimiz ölçüde sevinebiliriz. Çünkü onlar, hayatın bize kazandırdıkları. Hayatımızı ilmek ilmek işleyen, bugün biz olmamızı sağlayan katkılar.

Bundan çıkaracağımız sonuç ancak şu olabilir; Bunları yaşamanın veya yaşayamamanın verdiği tecrübeyle çocuklarımıza veya çevremize katkı olmak. Elimizden geldiğince tercihlerinde ileride 'Ah keşke' demelerinin biraz da olsa önüne geçmek. İleride şükür edeceklerinin hayatlarında fazlasıyla yer almasını sağlamak.

Bizler ise, bugüne kadar yapamadığımız ama hâlâ yapabilme olasılığı varsa 'Ah keşke' dediklerimizi hayata geçirmek. Hiçbir şey için geç değil aslında. Yeter ki isteyelim, yeter ki bir adım atalım. Gerisi zaten kendiliğinden gelir.

Sağlıklı olduğumuza şükretmenin en güzeli olduğunun bilinciyle, nefes alarak zaten olması gerektiği gibi yaşadıklarımız yanımıza kârdır bu hayatta. Her insana nasip olmayan  yaşananlar da artı hanesine yazdığımız bonuslar.

Seçimlerimizle, isteyerek, şükrederek bonusu bol hayatlarda yer almak dileğiyle sevgiyle kalın.