Çocukluğumda her anneler günü önce okul etkinliklerimizle sonra evde özel anlarımızda kutlardım annemi. O'na en güzel çiçekleri alır o günde sevgimi nasıl göstereceğimi bilemezdim. Bu kutlamalar benim için ritüele dönüşürdü.
Ta ki; 20 Ekim'e kadar… Bir 20 Ekim günü ölümü annemin soğuk yüzünde tanıyıncaya kadar… 20 Ekim 1990'da tarih dondu… Soğuk yüzün gözümün önünde. Anılar sanki film şeridi… Çocukluğumda senle gitti… Nerde çocukluğum anne ? Çocukluğum senle gitti anne… Fotoğraflarına bakamadım, mezarına gelemedim…
26 yıldır her anneler günü bir tarafım eksik, sol yanım acıyor. Anne oluncaya kadar kolum kanadım hep kırıktı ama rahmetli annemin dediği gibi; ‘'Allah her derde çare olacak, sevinecek bir derman verir'', Allah bana kızımı verdi,annemin acısını unutmama yardımcı oldu kızım. Her anneler günü annemi özlerken, çocuklarımla gurur duyuyorum. Özleme gururla sabretmekmiş olgunluk anladım. Anneni kaybediyorsun, sen anne oluyorsun. Her kadın hem çocuk hem annedir aslında…
Anne gidince gider çocuklukta. Bir insan 70 yaşındada olsa annesinin hep çocuğudur.
Ve anne oluncaya kadar kimse anlamaz annesini ______
ANALIK Allah'ın bir lütfudur biz kadınlara bahşettiği. Anne olunca güçlenir kadın. Çocuklarına sahip çıkmak, yüzleri gülsün diye uğraşmakla geçer anaların ömrü. Ne kadınlar gördüm, çocuklarına ekmek peşinde koşan, kendi aç uyuyan, çocuklarını doyuran. Bayram geceleri kızının istediği elbiseyi dikmek için sabahlayan…
Çocuklarını tek başına büyüten babaları, annesiz büyümek zorunda kalan çocukları, annesi olup varlığını hissetmeden kendi kendini büyütenleri, kardeşlerine annelik yapan kız çocuklarını düşünelim.
Ve özel günlere fazla anlam yüklemeyelim
Ne olur bırakın özel günlere ticari anlamlar yüklemeyi, ticari amaca dönüştürmeyi. Dünyadaki en masum duygu sevgi, sevginizi gösterin annenize, sevildiğini hissettirin.
Anneniz yoksa eğer, siz gidin huzurevlerine, evlat yolu gözleyen analara, yaşlılara şefkat gösterin, onları mutlu edin.
Siz anne değilseniz eğer, çocuk esirgeme kurumlarında anne şefkati, sevgisi bekleyen bir sürü çocuğumuz var, onlara gösterin sevginizi. Koruyucu anne olun. Dünyadaki en masum duygu SEVGİ yi hissettirin sevgi isteyen, sevgiye aç insanlara.
Benim gibi sizin annenizde ebediyete intikal ettiyse eğer, etrafa yaydığınız her sevgide, mutlu ettiğiniz her insanda düşünün annenizi ona malum olacaktır. Ve her anneler günü dualarınızı esirgemeyin ondan.
Ve benim gibi evlatlarına hem anne hem baba olmaya çalışan anneler babalar var. Babaların, annelerin var olduğu ama varlıklarını hissetiremedikleri, her babalar, anneler günü çocukları üzülmesin diye türlü şaklabanlıklar yapan, bekar anneler, bekar babalar, tek başına kadınlar, erkekler, dul anne, babalar sizinde anneler gününüz kutlu olsun.
Sevgi ile kalın