Çeşme, Sakız Adası derken kendimi Almanya’nı liman şehri Hamburg’da buldum. İyi dost, iyi günde de lazım oluyor. Yıllar önce dost meclislerinde iki yeni dost edindim. Biri Sivaslı biri de Elbistanlı. Yıllar önce memleketlerini terk edip Almanya’nın yolunu tutmuşlar. Hamburg’a yerleşmişler. Mehmet Geyik ve Musa Özer. Yaz aylarında Türkiye’ye gelirler. Kuşadası Güzelçamlık’ta kendi yazlıklarında tatil yapmak için.

5 yıl önce tanışmıştık. Her gelişlerinde beni Almanya’ya davet ediyorlardı: “Gel başkan Hamburg’u gezdirelim” diye. Bu yıl davetleri birkaç kez tekrarlanınca “Geliyorum” dedim.

Benim Almanya maceram 35 yıl önce başlamıştı. Almanya’nın Köln şehrinde Devrim Avcı abimiz vardı. Aydın Besen’in de oğlu orada okuyordu. O yıllarda Aydın Besen Almanya’yı kapı komşusu yapmıştı. Ben de kendisine imreniyordum. 1980 yılından sonra “Aydın Besen beni de Almanya’ya götür” dedim. Kışın Köln’de 3 gün 3 gece süren festival var. Benim de  o zamanlar Murat 131 marka aracım var. O araçla karlı buzlu yollardan geçerek Aydın Besen ile Köln’e gittik. Bir aya yakın orada kaldık. Allah rahmet eylesin Devrim Avcı bizleri gezdirdi; Belçika’dan Hollanda’ya kadar. O zaman Doğu-Batı Berlin ayrıydı; oraları bile gezdik. Hamburg’a da ilk kez o zaman gitmiştim. Dünyaca ünlü Sampaoli ve liman şehri Hamburg ile tanışmam böyle oldu.

Mayıs’ın başında Adnan Menderes Havalimanına gittiğimde büyük bir sürpriz ile karşılaştım. Beni Almanya’ya davet eden iki dostumdan Mehmet Geyik Kuşadası Davutlar Güzelçamlık’taki inşaatlarını takip etmek için üç günlüğüne Türkiye’ye gelmiş. Benim de gidiş günümü bildiği için aynı uçakla Almanya’ya gitme planı yapınca çok mutlu oldum. Tedirginliğim üstümden kalktı. Havalimanında kahvaltı yaptık. Sonra da direkt Hamburg’a uçtuk.

Bizi Almanya havalimanında diğer dostum Musa Özer karşıladı. Yağmur hafif çiseliyordu. İlk olarak Baklava adında bir kahvaltı salonuna gittik. Türk usulü kahvaltı yaptık. Menemen bile vardı. Sonrasında kalacağım otele gidip istirahate çekildim.

Akşamüstü Musa Özer geldi. Hamburg’da Musa ve Mehmet ailece birlikte gün geçiriyorlar. Zaten Güzel Çamlık’taki yazlıkları da yan yana. Mehmet Geyik kuyumcu, Musa Özer ise Almanya’da döner piyasasının hakimi durumunda. Mehmet Geyik 40 yıla yakın Musa Özer ise 30 yıla yakın bir süredir Hamburg’da yaşıyor.

Musa Özer beni otelden aldıktan sonra Köz Ocakbaşı diye bir restorana götürdü. Etrafa baktım, Türk marketleri ve manavlarıyla dolu. 35 yıl öncesinde olduğu gibi karpuz dilimle satılıyor. Adından da anlaşılacağı gibi Köz Ocakbaşı’nı da Türkler işletiyor. Kendimi Gaziantep’te bir restoranda gibi hissettim. Etler Musa Özer’in tesislerinden gelmiş. Güzel bir gün… Akşam Hamburg’ta cana yakın dostların misafirperverliğine tanık oluyorum. Bu günlük bu kadar. Yarın devam edeceğim.