İki kızını parka götürmüştü Elif, onlar oynarken O’da salıncağa bindi. O kadar hoşuna gitti ki, salıncakta yaşayamadığı çocukluğu, 16’sınde gelin oluşu gözlerinin önüne geldi. Sonra birden, babasının; ‘Sen kocaman kızsın, anne olacaksın elalem ne der ?’ sözleri geldi aklına…

Hemen indi salıncaktan. Çeki düzen verdi kendine, o bir anneydi…

Eve giden yol üzerinde gördükleri pamuk helvacıdan pamuk helva aldı çocuklarına. Biraz yürüdü, elindeki 50 kuruşa baktı. Hemen arkasına döndü helvacıya seslendi, kendisine de kocaman mis kokulu bir pamuk helva aldı. Ne çok severdi Elif pamuk helvayı…

Evine geldi. Akşam olmuştu, hemen sofrasını hazırladı.

O bir anneydi…

Ağlıyordu Elif, biri 3 yaşında diğeri 7 yaşında iki kızıyla balkondaydı. Hıçkırıklara boğuluyor, kendini tutamıyordu. Onun halini gören kızlarıda onunla birlikte ağlıyordu. Bir anne olarak susması lazımdı. Anneydi çünkü, içi kan ağlasa da susacak, çocuklarına, kimseye belli etmeyecekti. Öyle yetişmişti. Çocuklarını uyutup aynanın karşısına geçtiğinde gördü yüzünde ve kollarındaki morlukları… Çocukları yaşananları görmesin diye diğer odaya kaçmış, zor kurtulmuştu kocasının elinden. Çocuklarıyla uğraşırken unutmuştu acısını. Yüzünü, kollarını fondotenle biraz kapattı.

Yüreğindeki, ruhundaki yaralar nasıl kapanacaktı ?

Yıllarca ‘Ben okumak istiyorum!’ diye yalvarmıştı ailesine. Şimdi haklı çıkmıştı. Kendi işi olsa, para kazanıp ayaklarının üzerinde dursa herşey başka olurdu belki… İki kızıda Elif’in kaderini yaşamazdı.

Sevgili dostlar, bu zamana kadar ataerkil toplum yapımız ve feodal aile yapılarımız tüm kız çocuklarına evliliği bir çıkış yolu hatta bir yaşama biçimi olarak gösterdi.

‘18 yaşına gelince evlendiririz, kocası bakar. Kocasının evinden de ölüsü çıkar.’ baskılarıyla büyüdü tüm kadınlar.

Kız çocuğunun iyi bir eğitim alırsa, evinde iyi bir eş olup, ailesine destek olacağı, eğitimli bir annenin çocuğunu ve toplumu eğiteceği göz ardı edildi yıllardır.


 Şükürler olsun ki; Türkiye istedi ‘’11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’’ ilan edildi. Birleşmiş Milletler Türkiye’nin girişimiyle 11 Ekim tarihini ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’ olarak ilan etti.

2012’den itibaren 11 Ekim’in ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’ ilan edilmesine ilişkin Türkiye, Kanada ve Peru tarafından hazırlanan karar tasarısı, 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, tüm ülkelerin onayıyla kabul edildi.

Kararda, ekonomik büyüme, BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddet sarmalını kıracağı, onların insan haklarından tam ve etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtildi.

Kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara da büyük rol düştüğü vurgulandı.

BM nin çocuklar, kız çocukları ve kadın haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerine de atıfta bulunulan kararda, 11 Ekim tarihinin, 2012 yılından itibaren tüm BM ülkelerinde ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’olarak kutlanacağı bildirildi.
 

Kararda bu kapsamda BM ye üye olan tüm ülkeler, BM’nin ilgili kurumları,diğer uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları, 11 Ekim’i ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’ olarak kutlamaya ve kız çocuklarının durumlarıyla ilgili tüm dünyada bilinç oluşturmaya çağrıldı.

Geleceğin annesi,kız çocuklarımızın eğitimi, bilinçlendirilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması kadınların annelik vasfından dolayı toplumunda bilinçlenmesi demek.


Sevgiyle kalın…